Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Föräldrar portas – från barnens lucia

Publicerad 2014-10-14

Luciatåget på den här bilden har inget med den här händelsen att göra.

En förskola i Örnsköldsvik portar föräldrarna från årets luciafirande.

Anledningen: Barnen ska få det lugnare.

– Det här beslutet är taget utifrån barnens bästa, säger förskolechef Helena Nurmesjärvi till Allehanda.

Ett flertal förskolor och skolor i landet stoppar fotografering, till stor del för att det finns barn med skyddade identiteter som inte får röjas.

Förra året infördes också fotograferingsförbud på förskolorna i Örnsköldsviks kommun.

I år går en av den ångermanländska stadens förskolor ett steg längre – och portar föräldrarna från luciafirandet.

Problem med mycket folk

För Allehanda berättar förskolechefen på Hållängets förskola, Helena Nurmesjärvi, att det är förskollärare i pedagogernas samordningsgrupp som gemensamt fattat beslutet.

Sammanlagt går 150 barn upp till fem år på förskolans totalt tio avdelningar.

– Vi har ju ett- och tvååringar och det går inte att förklara för dem varför det kommer så mycket folk som de inte känner, säger hon till Allehanda.

Dessutom menar förskolechefen att det också finns tidigare fall där barn varit ledsna för att deras föräldrar inte kan komma ifrån jobbet för att vara med under firandet.

Barnen och personalen firar

Utöver att föräldrarna inte får vara på plats sker luciafirandet som vanligt. Barnen tränar inför lucia och de kommer att sjunga och klä ut sig om de vill.

– Det här beslutet är taget utifrån barnens bästa. I år firar vi lucia med barnen och personalen - utan att föräldrarna är med, säger hon till tidningen.

Carina Hall, undervisningsråd på Skolverket, säger att det inte finns någon policy för förskolor att följa i sådana här fall.

– Men riktlinjerna är att allt man gör på förskolan är utifrån barnens bästa. De känner barnen ur verksamhetsperspektivet, men det är självklart också viktigt att man har en dialog med föräldrarna och förklarar och så, säger hon till Aftonbladet.

Fotnot: Aftonbladet har sökt förskolechefen, men utan framgång.

Sofia Roström Andersson