G-punkten ingen punkt

Publicerad 2014-10-14

Forskarna har gjort en studie med ultraljudsbilder under pågående samlag.

Den erogena punkten i slidan som ska vara avgörande för vaginal orgasm – G-punkten – är inte alls en punkt, enligt ny forskning.

Det är snarare en samverkan mellan klitoris, urinrör och slida, uppger den italienske forskaren Emanuelle Jannini för Vetenskapsradion.

– Precis som mödomshinnan inte är en hinna så vet vi att G-punkten inte är en punkt, säger sexologen Linn Heed.

Emanuelle Jannini har tillsammans med två andra forskare från Frankrike och Mexiko gjort en studie med ultraljudsbilder över pågående samlag, och nu har de publicerat resultatet i Nature Reviews Urology.

De har kommit fram till att G-punkten, en erogen punkt inuti kvinnors slida, som sägs vara avgörande för att få vaginal orgasm, inte finns.

– Det finns ingen punkt, ingen knapp att trycka på. Det är en fantasi, säger Emanuelle Jannini, professor i endokrinologi och sexologi vid Tor Vergata-universitetet i Rom, till Sveriges Radios program Vetenskapsradion.

Byta namnet

Däremot finns det ett område som samverkar vid en orgasm vid penetration. Det rör sig om klitoris, dess inre rötter, urinröret och slidan, fortsätter Jannini i radioprogrammet Kropp & själ. Han tycker därför att man ska byta namnet G-punkt till CUV, som står för Clitoris, Uterous Vagina Complex. På så sätt skulle fokus flyttas från jakten på den specifika punkten.

Den mytomspunna G-punkten har varit föremål för forskning sedan 1950-talet, när urologen Ernst Gräfenberg, vars efternamn gett namn till den möjligtvis obefintliga punkten, startade den första studien. Han konstaterade att det helt enkelt verkade som att kvinnor hade en erogen punkt i överdelen av slidan.

Därefter har forskare, läkare, tyckare och alla möjliga försökt hitta punkten med mer eller mindre seriösa studier.

”Det är en myt”

Linn Heed, legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog tycker att det är bra att forskningen i ämnet forsätter.

– Precis som mödomshinnan inte är en hinna så vet vi att G-punkten inte är en punkt. Det är en myt. Jag tycker att det är bra att man försöker få fram vettig information om det här, säger hon.

Flera undersökningar visar att många kvinnor upplever det som ett problem att de aldrig har fått en vaginal orgasm.

– Det viktigt att det inte skapas en hets med prestationskrav att jaga en G-punkt. Det gäller allt som har med sex att göra att ju mer du jagar desto svårare är det att hitta, säger Linn Heed.