Läkare dömdes för våldtäkt mot barn men får jobba kvar

Publicerad 2014-10-10

Bland de dömda finns två barnläkare som dömts för barnmisshandel respektive drograttfylla och en psykiater som ofredat en patient sexuellt.

Över 50 läkare och psykologer har dömts för allvarliga brott – utan att tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg fått reda på det.

Därmed har de kunnat jobba kvar, utan att deras yrkeslegitimationer prövats eller dragits in, visar en P1-dokumentär som gjorts i samarbete med Ekot i Sveriges Radio.

– Det är helt uppenbart att detta är alldeles förfärligt, säger Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Bland de dömda finns två barnläkare som dömts för barnmisshandel respektive drograttfylla och en psykiater som ofredat en patient sexuellt.

En överläkare har enligt Ekot fällts för bland annat grov rattfylla, överträdelse av kontaktförbud, sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn.

– Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådan brott är häpnadsväckande. Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det är ingen som kan hysa förtroende för en sådan person, säger Aud Sjökvist till Sveriges Radio.

'Domstolar bröt mot lagen'

När det gäller sjukvårdspersonal är domstolarna skyldiga att skicka in vissa typer av domar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), exempelvis rattfylla samt sexual- och våldsbrott. Men P1-dokumentären har hittat 53 läkare och psykologer som dömts utan att domstolarna underrättat IVO.

Ett lagbrott, enligt Domstolsverkets chefsjurist Agneta Kornstrand.

– Reglerna finns och expedierar man det inte som man ska så följer man inte reglerna, säger hon.

TT