Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Israel drar sig tillbaka från Gaza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

Israel har börjat dra tillbaka sina styrkor från Gaza, där intensiva strider rasat i flera dagar. Natten till måndagen dödades fem palestinier, enligt palestinska säkerhetskällor.

På morgonen bekräftade Israel att operationerna i Gaza "trappas ned".

Operationen trappas ned. Nästan alla våra styrkor har redan återvänt till Israel, sade en militär talesman.

Hamas, som styr det palestinska området, deklarerade sig som segrare.

Fienden har besegrats, sade en talesman för Hamas efter ännu en natt med strider.

Enligt palestinska säkerhetskällor dödades fem beväpnade män av israeliska luft- och sjöstyrkor. Tre av dem uppgavs ha tillhört Hamas väpnade gren och de två andra Folkets motståndskommitteer (PRC).

Det kom även rapporter om israeliska angrepp mot palestinska verkstäder. En militär källa i Tel Aviv bekräftade att ett angrepp utförts men sade att det var riktat mot en vapenfabrik.

Striderna i Gaza tog fart i veckan efter det att en israelisk civilperson dödats i ett palestinskt raketangrepp. Israel startade därefter en militär offensiv i Gaza, som styrs av Hamas. Över 100 palestinier - barn, andra civila personer och beväpnade män - har fått sätta livet till och många har sårats. De israeliska styrkorna har också rapporterat förluster i form av dödade och sårade soldater.

FN-chefen Ban Ki-Moon och många politiker och andra runt om i världen har fördömt såväl de palestinska raketangreppen mot Israel som Israels militära svar

TT