Margot Wallström blir utrikesminister

Publicerad 2014-10-03

Margot Wallström (S) lämnar Postkodlotteriet och tar över Utrikesdepartementet.

Under dagen bar hon ett halsband från sina barn med budskapet: ”Ta ingen skit”.

– Ja, jag tog på det idag, jag kommer att ha det från och med nu, säger hon.

Margot Wallström, 60, är den klart mest rutinerade politikern i Stefan Löfvens nya regering. Med ett rejält leende på läpparna svarade hon glatt på journalisternas frågor.

– Det är en hedrande och fantastiskt uppgift att få vara utrikesminister för Sverige.

Wallström säger att hon tänker driva en feministisk utrikespolitik och att hon vill ha en folklig förankring i utrikespolitiken.

– Jag kommer att prata om kvinnors roll i både krig och fred.

I FN tänker hon driva på en säkerhetsrådskandidatur för Sveriges del. I EU är målet en ”helhetssyn på alla politiska instrument som man förfogar över för att skapa fred i vårt närområde”.

Vad blir det första du gör konkret som utrikesminister?

– Jag tror att det finns en stor hög med direkta ärenden som rör allt från ebolavirusets spridning till situationen i Ukraina och Ryssland. Världen verkar stå i brand. Alla de frågorna måste hanteras, jag får göra mycket parallellt.

Avgick efter konflikt

Det var så sent som i augusti som Wallström berättade att hon skulle börja valarbeta för Socialdemokraterna. Men redan i mars började spekulationerna om att hon kunde bli utrikesminister.

Du har hållit dig lite i skymundan fastän det spekulerats om att du skulle bli utrikesminister, har det varit taktik?

– Nej, vet du, det är inte förrän man får den direkta frågan av statsministern som man kan ta till sig tanken, och ta det på fullt allvar, och svara.

När fick du frågan då?

– För en liten tid sen. Jag tänker inte säga när.

Margot Wallströms första gång i riksdagen var redan 1979. Hon blev minister första gången 1988, då som biträdande civilminister och kulturminister.

Hon blev sedan socialminister i Göran Perssons regering men avgick efter en konflikt med statsministern 1998. Året efter flyttande hon till Bryssel och blev EU:s miljökomminssionär. Mellan 2004 och 2010 var hon EU-kommissionens första vice ordförande.

Efter ett kortare uppdrag för FN flyttade hon hem till Sverige och började ett omdiskuterat uppdrag för Postkodlotteriet.

Halsband med text

Och så nu: Utrikesminister. Frågan var för oemotståndlig att säga nej till, medger hon.

Du tänkte aldrig att du skulle ta det lugnt istället?

– Ja jag trodde nog det kanske, men sedan kände jag att jag trivs mycket med att ha ett uppdrag som är tydligt. Jag tycker om att jobba med folk. Jag är inte människan som sitter hemma på kammaren och skriver. Jag har ett stort förtroende för Stefan Löfven, så jag kände att jag orkar ett tag till.

Runt halsen bär hon ett silvrigt halsband med en liten hästsko, och en text.

Vad står det på halsbandet?

– Haha, såg du det? Det står ”Take no shit”.

Direktöversatt: ”Ta ingen skit” på svenska.

– Jag fick det av mina barn. Jag tog på det idag, jag kommer ha det från och med nu.

ANNONS