Danmark in med stridsplan i kampen mot IS
Publicerad 2014-09-26
Stockholm/curuk. Danmark följer USA i kampen mot IS – sju danska stridsplan baseras nu i den hårt drabbade regionen.
Samtidigt fortsätter terrororganisationens framryckning mot den syriska staden Kobane på fredagskvällen.
– Det har pågått våldsamma strider hela dagen, säger Aftonbladets Erik Wiman som är på plats vid den turkiska gränsen till Syrien.
Danmark ger sig in i den amerikanska koalitionen mot terrororganisationen IS som härjar i Syrien och Irak.
Sedan tidigare har landet bistått operationen med fraktplan. Men på fredagen gick statsministern Helle Thorning-Schmidt ut med att sju F16-jaktplan också ska skickas till regionen.
– IS utgör ett hot mot Danmark och våra allierade. Om vi inte gör något blir det bara värre. Det finns ingen som kan ducka undan ansvar i den här frågan, säger statsministern enligt Politiken.
Fortsätter avancera
Uppgifterna kommer samma dag som USA bombade oljeraffinaderier - som kontrolleras av IS - i provinsen Deir el-Zour i östra Syrien för andra dagen i rad, enligt AP.
Samtidigt fortsätter IS avancera i norra Syrien nära gränsen till Turkiet.
På fredagskvällen rasade hårda strider utanför den turkiska gränsstaden Curuk. På tv-bilder från CNN syntes kraftig beskjutning mellan IS och kurdiska styrkor.
För närvarande ligger frontlinjen i området mellan två små byar, Hamish och Süpkran, där den kurdiska gerillan YPG respektive IS har sina baser.
– IS har ryckt fram österifrån under natten. Det har pågått våldsamma strider hela dagen mellan de här två byarna. Vi befinner oss i anslutning till den här krigszonen och man känner vibrationerna i marken när de tunga artilleripjäserna slår ner. Vi ser också hur rök stiger upp då och då från de här byarna, säger Erik Wiman.
Flyktingfamiljer sitter fast
Samtidigt sitter en större grupp syriska internflyktingar fast som i en rävsax mellan den turkiska gränslinjen och fronten. De flesta har kommit från staden Kobane och byar där omkring med bilar - som de nu parkerat i öknen.
– Det handlar om hundratals familjer som sitter fast utan att släppas in på den turkiska sidan. De sitter fast mellan striderna och gränsen utan möjlighet att ta sig åt något håll, säger Erik Wiman.
– Kriget är så pass nära att den missriktad granat skulle kunna slå ner där de här flyktingarna befinner sig.
Hittills verkar dem amerikanskledda koalitionen inte lyckats stoppa IS - åtminstone inte i norra Syrien.
– Det som folk säger och som vi också kan se är att det inte har haft någon som helst inverkan på IS här. De har fortsatt tycka fram mot staden Kobane. Det verkar inte som att de har bombat deras stridande positioner på marken, åtminstone inte österifrån där de kommer ifrån just nu.