Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Putin köper in nya kärnvapen

Uppdaterad 2014-09-23 | Publicerad 2014-09-22

Ryssland har 1 800 kärnvapenspetsar.

Det räcker inte, tycker Putin.

Nu förnyar landet hela sin vapenarsenal - med över 3 000 nya stridsvagnar, helikoptrar och stridsflygplan.

Prislapp? Cirka 5 000 miljarder.

Ryssland rustar upp.

Till 2020 ska landets hela strategiska vapenarsenal vara utbytt, säger vice premiärminister Dmitry Rogozin i en intervju med tv-kanalen Rossija 24.

Cirka 5 000 miljarder kronor tros projektet kosta, enligt The Moscow Times.

– Utvecklingen av den tekniska basen för vår strategiska kärnvapenarsenal går fortare och vi kommer i själva verket att förnya inte 70 procent, utan 100 procent, sa Rogozin i tv-intervjun.

Ska ligga "i framkant"

2 300 nya stridsvagnar, 1 200 nya helikoptrar och stridsflygplan och hundra nya satelliter ska ingå i det utökade vapenförrådet. De 1 800 kärnvapenspetsar som finns i landet ska helt bytas ut.

Till 2015 ska 30 procent av landets strategiska vapenarsenal bytas ut för att ligga "i framkant" inom vapenteknologi. Till 2020 ska 70 procent av vapnen klassas som toppmoderna.

Vapnen ska vid behov kunna flyttas till "alla potentiella stridsscener" och enligt Rogozin, som passade på att utlova en förenklad asylprocess för ukrainska arbetare som vill delta i processen, kommer man att anställa de bästa specialisterna i världen för att utveckla vapnen.

"Avslöjas vid kritiska ögonblick"

Han förklarade också att man inte kommer att ha några problem att klara sig utan den franska leverans av ett fartyg som drogs in som en följd av konflikterna i Ukraina, skriver Russia Today. Dock kommer landet att kräva pengarna tillbaka.

– Det är inte bara pengar som Frankrike riskerar att förlora, utan deras status som pålitlig leverantör i världshandeln.

Och med nyheten följer en pik till framtida fiender.

– Ska vi imponera på andra, är det verkligen nödvändigt att visa upp alla våra vapen för dem? Vissa saker måste få förvaras som hemligheter och bara avslöjas vid riktigt kritiska ögonblick, sa Rogozin enligt Russia Today.

Landet har sedan 2008 jobbat för att upprusta sin militära förmåga. Fyra procent av BNP går nu till försvaret, en höjning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år.

"En rimlig upprustning"

– Det har varit en långsiktig plan för ledningen. Ryssland har inte investerat tillräckligt i material. Det mesta konstruerades under Sovjettiden och är nu mycket gammalt. Flottan till exempel sitter med 20 till 30 år gamla fartyg, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Vad innebär det för Putins relationer med väst?

– Planerna om Rysslands upprustning har varit kända under en längre tid. Men i ljuset av Ukrainakonflikten blir det tydligt att Rysslands militära förmåga påverkar säkerheten i andra länder. Det går inte att komma ifrån.

Varför så mycket kärnvapen?

– Att ha starka kärnvapen är den huvudsakliga säkerhetsgarantin för Ryssland. Putin litar inte på de ryska markstyrkorna för att avskräcka ett stort krig med till exempel Kina eller USA. Utifrån det hot de själva upplever är det här en rimlig upprustning.

Obama kontrar

Samtidigt avslöjas New York Times att Obama planerar att lägga

355 miljarder dollar på en modernisering av USA:s kärnvapenarsenal de närmaste tio åren. Upprustningen är den största någonsin (enligt mätningar från 1950) och uppges vara en direkt följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Kontringen kommer från en president som 2009 deklarerade att han ville ha en "kärnvapenfri värld". Han tillade:

– Jag är inte naiv. Det här målet kommer inte att nås omedelbart - kanske inte i min livstid. Det kommer att krävas tålamod och uthållighet.