Sverige - ett av världens tio lyckligaste länder
Uppdaterad 2014-09-24 | Publicerad 2014-09-19
Ny undersökning:
Vi är även nöjdast av 138 länder med vår privatekonomi
Vi i Sverige är ett av världens lyckligaste folk.
Vi ligger på åttonde plats i lyckoligan. Och är nöjdast av alla med vår privata ekonomi, enligt Gallup.
– Att man bor i ett land med demokrati, frihet och utan utbredd fattigdom är viktigast för lyckan, säger lyckoforskaren Filip Fors.
Opionsföretaget Gallup undersöker för sjätte året hur lycklig befolkningen är i 138 länder. Lyckan mäts utifrån fem parametrar: Hur man skattar sin dagliga motivation, sitt sociala liv, sin privatekonomi, sin hälsa och samhället.
Den lyckligaste kontinenten är Latinamerika, med sex länder bland världens tio lyckligaste. Där är var tredje vuxen konsekvent nöjd inom minst tre av de fem områdena. Panama toppar listan i hela världen med 61 procent lyckliga medborgare.
Vi svenskar är också väldigt lyckliga, även om vi halkat ned från femte till åttonde plats. Var tredje svensk - 36 procent - är lycklig enligt lyckoindexet. Vi är också mest nöjda i hela världen med vår privatekonomi (72 procent).
Danskarna var förra året det lyckligaste folket på jorden men innehar nu tredje platsen.
Olyckligaste kontinenten är länderna söder om Sahara i Afrika med ett lyckoindex på bara nio procent.
Allra olyckligast är - inte ett dugg förvånande - befolkningen i Afghanistan och Syrien. Endast en procent uppger sig vara lycklig som en följd av krig, konflikter och humanitär katastrof.
Experten: Positiva känslor
Vad avses då med lycka?
Aftonbladet frågade Filip Fors, forskare och sociolog vid universitetet i Umeå, som fördjupat sig i lycka.
– Emotionellt välbefinnande är den klassiska formen av lycka som man i alla tider talat om. Vi vill uppleva positiva känslor och vill ifrån negativa känslor, säger han.
Vilka av de fem områdena klassar du som viktigast för lyckan?
– Hälsa, relationer och trygghet - att man bor i ett land med demokrati, frihet och utan utbredd fattigdom.
Vad skapar olycka i ett land som Sverige?
– Det som skapar stor olycka är psykisk ohälsa, som depression och ångest. Det skulle därför kunna ha stor effekt på lyckan om vi satsade mer på att hjälpa dessa människor.
Hur viktig är politiken för medborgarnas lycka?
– Människor som bor i samhällen som är toleranta, demokratiska och har högt ekonomiskt välstånd och låg arbetslöshet ligger högre i lycka. Det kan politiker i viss mån påverka. Men vi vänjer oss lätt vid bättre ekonomiskt välstånd. Det finns en tillvänjningsfaktor.
Varför ligger Latinamerikanska länder i topp trots sämre välstånd än i EU?
– De är undantaget. Forskarna tror att förklaringen är att man har en annan kultur. Det hör till sättet att leva att vara livsbejakande, glad, positiv, utåtriktad och social. Vi vet att utåtriktade personer är lyckligare än inåtvända.
Kan jag bli lyckligare om jag blir mer utåtriktad?
– Ja, det är den logiska slutsatsen.
Om jag dragit en nitlott i livet och är både sjuk och fattig - kan jag ändå vara lycklig?
– Ja det kan man ju. Det handlar inte bara om hur man har det utan väldigt mycket om hur man tar det. Om du är sjuk och fattig - men har familj, vänner och roliga fritidsintressen - då kommer du att vara gladare än om du bara tänker på problemen.