”Sverige ett blöjland med otacksamma väljare”

Publicerad 2014-09-15

Så skriver världens medier om svenska valet

Bloomberg menar att valet störtat Sverige ner i en tumultartat tillvaro.

Economist skriver att väljarna verkar otacksamma trots god ekonomisk utveckling.

Det svenska riksdagsvalet omnämns i flera av de stora internationella medierna.

Att det invandringsfientliga Sverigedemokraterna mer än fördubblat sitt stöd har lett till att Nordens största ekonomi fått en otydlig parlamentarisk situation och nu befinner sig i ett slags tumult, menar amerikanska Bloomberg.

Det ekonomiska magasinet skriver att valet markerat slutet för åtta lyckosamma år där Reinfeldt sänkte skatter utan att öka på den svenska statsskulden.

Ytlagt svagheter

Norges högerregerings statsminister Erna Solberg är besviken över det svenska valet. Igår kväll uttalade hon sig och var framförallt ledsen över att Sverigedemokraterna då såg ut att få över tio procent, vilket senare också blev fallet.

– Sverigedemokraterna står för värderingar som jag hoppas att vi ska se lite av i vårt samhälle, sade Solberg till NRK.

Hon menar att regeringen Reinfeldt gjorde mycket bra för den svenska ekonomin och skapade många jobb. Men säger också att privatiseringarna kan ha fört upp svagheter i välfärdssystemet till ytan.

”SD för radikala”

BBC:s analytiker Lars Bevanger skriver att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet misslyckades med att skapa sig en egen majoritet och nu kan tvingas få stöd av invandringsfientliga Sverigedemokraterna. Samtidigt konstaterar han att alla de etablerade partierna anser SD allt för radikala för att man ska kunna samarbeta med dem. Därför anser Bevanger att en blocköverskridande lösning kan tvingas fram.

”Sverige ett blöjland”

Dagen före valet skrev tidskriften The Economist om vad som då verkade bli ett regeringsskifte i Sverige.

De skriver att Sverige troligtvis varit den mest lyckosamma ekonomin i Europa de senaste tio åren. Ökningen av bruttonationalprodukten har överskuggat både Storbritannien, eurozonen och USA.

Trots det, skriver man, verkar väljarna otacksamma och verkar vilja välja en ny regering. Stefan Löfven omnämns som en farbroderlig före detta fackpamp.

Även om tidskriften inte tror att det blir så stora förändringar med det nya styret så misstänker man att Sverige förmodligen kommer förlora lite av sitt inflytande på den internationella scenen.

Den konservativa tidningen The Times omnämner i en ledare Sverige som ”blöjland”, där väljarna borde fokuserat mer på att väga vinsterna med Reinfeldts reformer än blöjor – syftande på skandalerna i den privatiserade äldreomsorgen för tre år sedan.