Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Tuff rättsdebatt när partierna möttes i Brottscentralen

Uppdaterad 2014-09-12 | Publicerad 2014-09-11

Tonen var hätsk i Brottscentralens rättspolitiska debatt på torsdagskvällen.

Företrädare för samtliga riksdagspartier drabbade samman – om gängkriminalitet, polisvapen och situationen i dagens Sverige.

– Ibland tror man att man att det är vilda västern vi lever i, säger Morgan Johansson (S).

Debatten om den allt mer utbredda gängkriminaliteten tände riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner.

Oppositionspartierna gick ut hårt och anklagade allianspartierna för att närmast ligga bakom gängkriminaliteten.

– De här partierna har styrt Sverige i åtta år och de har inte lyckats bryta nyrekryteringen till de här gängen, sa Morgan Johansson.

"Bo hemma hos mamma"

Han hävdade att Alliansens politik lett till massarbetslöshet - och organiserad kriminalitet.

– De här ungdomarna som har tappat framtidstron har att välja mellan att jobba gratis i Fas 3 eller bo hemma hos mamma tills de fyller 30. För att bekämpa vad de här gängen lever av måste man ha sociala insatser och bekämpa arbetslöshet, sa Johansson.

Vänsterpartiets Jens Holm gick ännu längre och talade om "åtta förlorade år".

Från Allianspartiernas håll kom skarpa mothugg - och en helt annan verklighetsbeskrivning.

"Oppositionen inte överens"

Kristdemokraternas Caroline Szyber hävdade att bilden av ett Sverige i kriminalpolitiskt förfall är djupt överdriven - och vände sig emot medierapporteringen.

– Det största problemet är den sensationsjournalistik som finns men också den sensationspolitik som finns. Det vinner vi inget på. Det är ett allvarligt läge men det gäller nu att i stället för att plocka enkla poäng ta ett helhetsgrepp.

Hon efterfrågade straffskärpningar för återfallsförbrytare och grov brotslighet - samt hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning.

– Men det är något som oppositionen inte är överens om, sa Caroline Szyber.

Miljöpartiets Maria Ferm vände sig emot alla former av straffskärpningar förutom i ett fall.

– När det gäller vapensmuggling är vi positiva till att höja straffen. I övrigt måste man tänka lite större och försöka förändra situationen för de här personerna så de aldrig hamnar i kriminalitet igen, sa Ferm.

Vill ha hårdare straff

Sverigedemokraternas Richard Jomshof återkom gång på gång till vikten av att stänga Sveriges gränser - men fick mothugg från resten av församlingen.

– Man kan fundera på hur det skulle gå till när 10 000 skåningar varje dag pendlar till Danmark. Ska SD står där och granska dem allihopa när de kommer med tåget, frågade sig Centerpartiets Johan Linander.

Efter sändningen fortsatte politikerna argumentera för sina hjärtefrågor.

– Det är viktigt att de människor som valt livsstilskriminaliteten också kan känna att det blir hårdare påföljder och det är just därför som vi diskuterar straffskärpningar på de områdena. Samtidigt har vi 340 000 nya jobb och det är den mest brottsförebyggande politiken vi kan ha, sa Moderaternas Krister Hammarbergh till Aftonbladet TV.