Ex-ambassadören: "Jag blev åthutad"

Publicerad 2014-09-10

Tidigare svenske ambassadören Hans Gunnar Adén rapporterade kritiskt om georgiska regimen.

Då blev han "åthutad" och tillsagd att utrikesminister Bildt var missnöjd.

– I Georgien är det allmänt känt att Bildt var en väldigt nära bundsförvant till Saakasjvili och att Kreab arbetade åt Saakasjvili. Det är ingen hemlighet.

Tidigare svenska ambassadören i Georgiens huvudstad Tbilisi, Hans Gunnar Adén säger till Aftonbladet att han följer utvecklingen i Georgien.

– Lite då och då förekommer det fortfarande kritik från oppositionen mot förra regimen Saakasjvili och vissa lobbyister som Saakasjvili betalade dyra pengar för. Bland dem nämns ofta Bildt och Kreab. I Georgien är det allmänt känt att Bildt var en väldigt nära bundsförvant till Saakasjvili och att Kreab arbetade åt Saakasjvili. Det är ingen hemlighet. Men några summor har man aldrig hört talas om, eller hur länge det pågick.

"En fråga man kan ställa sig"

Om korruptionsanklagelserna mot Bildt från ex-minister Chaindrava säger Adén:

– Den frågan kan man naturligtvis ställa sig. Och det finns många i Georgien som ställt sig den frågan.

Vad fick du för förklaring till att du skulle sluta som ambassadör?

– Jag fick ingen förklaring alls, utan bara hux flux så skullle jag packa mina väskor och resa hem.

Efter rapporten Adén skrev om misstänkt valfusk i januari 2008.

– Då hade jag fortfarande 1,5 år kvar på mitt förordnande, så det gick ju inte att sparka mig då.

Blev åthutad

Men han fick en "åthutning".

– Jag blev uppkallad till kabinettssekreteraren och tillsagd att utrikesministern var missnöjd med min rapportering, att den gick stick i stäv med internationella rapportörer och vad utrikesministern själv tydligen bloggat om, vilket jag inte visste om. Och "hur kunde jag tillåta mig att uttrycka mig på det viset?".

Observatörerna fick några månader senare ändra sin ursprungliga positiva slutsats om valet och erkänna att det förekommit oegentligheter.

– Jag kände att förtroendet och samarbetet efter det med utrikesministern var i stort sett obefintligt.

Svårt rapportera negativt

Adén hade ombetts att flytta ned till Georgien för att leda det lokala svenska EU-ordförandeskapet 2009.

– När jag väl hade flyttat ned och inlett jobbet blev det plötsligt kontraorder. Det enda jag fick höra då var: du vet ju att utrikesministern inte varit helt nöjd med din rapportering. Det måste ju då syfta på den här rapporten.

Med tanke på Bildt värvade Georgien som kund åt Kreab och Kreab fått en enorm summa till sig, vad tänker du?

– Det var ju alldeles uppenbart att Bildt var en oerhört ivrig bundsförvant åt Saakasjvili och att det var väldigt svårt att rapportera nyanserat om vad som hände i Georgien. Min uppgift som ambassadör var ju att försöka rapportera om framsteg, men också svårigheter och brister. Det fanns både positiva och negativa sidor. Men jag kände från den politiska ledningen att rapportera om de mörkare sidorna av Saakasjvilis styre föll inte i god jord.

"Okunnigt och orättvist"

Nu står Saakasjvili åtalad för brott.

– Jag tycker det är ganska egendomligt att man från visst håll i väst kritiserar nuvarande georgiska regeringen för att den inleder en häxjakt och förföljer sina tidigare opponenter. Det kan ju faktiskt förekomma felaktigheter på högsta nivå.

Adén tar upp att politiska toppar även i väst, som Berlusconi och Chirac dragits inför rätta.

– Jag förstår inte att det blir ett ramaskri så fort georgierna gör något liknande, att det skulle var politisk förföljelse. Jag tycker det är okunnigt och orättvist.