Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Mellin: Reinfeldt segrade i debatten

Publicerad 2014-09-01

Fredrik Reinfeldt var bäst i debatten – Jimmie Åkesson och Göran Hägglund sämst.

Det anser Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Enligt Lena Mellin var Aftonbladets partiledardebatt rapp, rolig och informativ.

"Stridshingsten vaknat"

Vem tycker du var bäst?

– Jag tycker att Fredrik Reinfeldt var väldigt bra. Man märkte att stridshingsten har vaknat, att han gick fram med full kraft. Stefan Löfven gick fram med god vilja, men han gjorde det strategiska misstaget att försöka avbryta Fredrik Reinfeldt i stället för att vänta tills han pratat färdigt, så att man hörde Löfvens svar.

– Annie Lööf kom väl fram med sina egna frågor. Hon var den bland de borgerliga som pratade om sin egen politik, inte bara Alliansens.

– Jag tror anhängare av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centern annars generellt är nöjda med ledarnas respektive insatser.

"Hägglund gammal farbror"

Vem var sämst, enligt dig?

– Den som gjorde sämst jobb var Jimmie Åkesson eftersom han sa att han stod och somnade där under debatten. Just där tror jag faktiskt även att hans egna anhöriga är missnöjda med honom.

– Göran Hägglund kom bort helt. Han framstod som en gammal farbror som kom fram ibland för att redovisa vad Alliansens politik står för. Det är obegripligt. Han var rolig när han erkände att han fuskat i skolan, men humorn uppvägde inte hans övriga insats.

– Generellt tror jag att anhängare av V och KD är missnöjda med Sjöstedts och Hägglunds insatser, och att S-väljarna hade väntat sig mer av Löfven. Men det beror nog främst på att han till skillnad från de andra inte hållit på med politik sedan han var 12 år gammal.

"I grunden överens"

Vad kom fram om skolan?

– Tydligt är att alla tycker att skolan är en viktig fråga, alla vill satsa mer. Men de skyller varandra för tillståndet i skolan, men i grunden finns väldig ambition hos alla att svenska elever ska lära sig mer.

– Alla vill satsa mer pengar, ha mindre klasser, mer specialpedagoger, att lärarna ska få större auktoritet. V, FP och SD vill förstatliga skolan, men övriga mål och medel är snarlika.

Jobben?

– Där var oenigheten större. Hårddrar man det handlar det om skillnad mellan S och Alliansen: S anser att Alliansen öser ut pengar på meningslösa åtgärder som minskad krogmoms och halverad arbetsgivaravgift för unga.

– Alla är överens om att det behövs subventionerade anställningar för dem som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Modellerna är lite olika men i grunden är man överens. Alla är också överens om att utbildning är grundläggande.

"Skär mellan blocken"

Miljön?

– Annie Lööf fick där spela försvarare av Alliansens klimatpolitik. Hon pekade på vad som åstadkommits. Fridolin fick stå för regeringskritik om att det gått för långsamt. Konkreta förslag togs inte upp, det var mer resultatet av klimatpolitiken som debatterades.

Fredrik Reinfeldt försökte föra ut det i ett mer internationellt perspektiv, att vi måste få stormakter att minska sina utsläpp.

Jämställdhet?

– Där kom inga större nyheter fram. Den delen blev det mest ointressanta, en ganska fladdrig diskussion.

– Det intressanta är att det är en fråga som skär mellan blocken. Folkpartiet och de rödgröna är överens på flera punkter här, som en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Bland de borgerliga är det bara Folkpartiet och Anders Borg som vill ha det. Men deras argument har uppenbarligen inte bitit på övriga Alliansen.

"Åkesson ensam"

Flyktingpolitiken?

– Där blev det Jimmie Åkesson mot de övriga partiledarna. Åkesson gjorde som han brukar, genom att säga att flykting och integration är roten till allt ont, kostar enorma summor och leder till ökad arbetslöshet. Han tog upp SD:s förslag om att ge mer till UNHCR, men det är för att bygga flyktingläger och ge filtar och mat, inte att skapa sig ett nytt liv.