Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Polisers e-post hackad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-28

Rikspolisstyrelsen:
Det handlar om 30-40 adresser inklusive Säpo

Hackarna påstår sig ha tjuvläst mejl till och från dussintals namngivna poliser i flera år.

Hela namnlistan las idag ut på internet.

– Den personal som är berörd har informerats, säger Varg Gyllander, presstalesman vid Rikspolistyrelsen.

Det handlar om ett 30-tal personliga e-postlådor hos Rikspolisstyrelsen, ett tiotal som gäller vanliga poliser från norr till söder – och minst en anställd vid Säpo.

Enligt en grupp som kallar sig Vuxna förbannade hackare har man övervakat och läst mejl i upp till 2 år – ”och vi kommer att fortsätta att göra det” skriver gruppen i ett meddelande som las ut på Flashback klockan 15.24 på torsdag eftermiddag.

”Vi har koll”

Avslöjandet följdes av stor aktivitet hos bland annat polisen.

– Vi har koll på de här 30-40 adresserna. Personerna har blivit informerade om att deras e-postadresser kommit på avvägar, säger Varg Gyllander. presstalesman vid Rikspolissstyrelsen.

– Jag fick informationen idag på eftermiddagen. Men jag vet inte hur länge vi känt till det här.

Enligt Gyllander finns inget som tyder på att hackarna kommit åt känslig polisinformation.

Hemligt material spreds på nätet

Men han vill inte berätta om någon av de berörda personerna som hängts ut arbetar som till exempel utredare eller annat som innebär att man hanterar hemlig information om brottsmisstänkta.

Gyllander vill inte heller kommentera polisens interna regler för mejl.

För bara några veckor sedan hamnade utredningsmaterial på internet efter att en polis fått sin e-postlåda på gmail avslöjad. Det handlade om hemliga uppgifter ur förundersökningar.

– Jag vet inte om någon kommit in och hämtat material hos oss. Men den uppgift jag fått idag är att ingen skada är skedd vad vi vet, säger Gyllander.

Separata system

– Polisen har två separata mejlsystem. Det interna systemet är helt slutet och det systemet kan man inte komma in i.

Minst en av Säpos anställda har också fått sin e-post uthängd.

– Allmänt kan man säga att vi har ett system som innebär att det inte finns möjlighet att få access till några kritiska system, säger Jakob Larsson, presstalesman vid Säpo.

– I det här fallet verkar det som om något som heter Dataföreningen har blivit hackat. Man har fått fram inloggningen till 24.000 medlemmar. Det som berör oss är att det är e-postadresser.

Dataföreningen

På Säpo gick man internt ut med information under eftermiddagen.

– Vi har också informerat personal, men vår information har handlat om att om man har lösenord på Dataföreningen så ska man inte ha samma lösenord till andra saker, säger Larsson.

Han poängterar att det alltid är viktigt att inte använda samma lösenord i olika sammanhang.

– Och skulle man hacka sig in i någon mejlbox hos oss så har man inte på något sätt access till något av det som kanske skulle vara häftigt hos oss. Inget av det som är den riktigt spännande eller värdefulla informationen går att komma åt. Det är fysiskt omöjligt att hacka våra servrar. Och vår personal vet att man måste hantera känsligt material så det inte sprids, säger Jakob Larsson.

Enligt Rikspolisstyrelsen utreds intrånget av Säpo.

– Det är något jag inte kan kommentera, säger Larsson.