Dödliga smittan – ett mysterium

Publicerad 2014-08-15

Sju svenskar har dött i listeriautbrottet Källan till sjukdomen fortfarande okänd

Rekordmånga svenskar har nu smittats i det stora utbrottet av listeria.

Sju personer har dött - och smittkällan är fort­farande ett mysterium.

– Det är väldigt hög dödlighet, säger epidemilogen Lena Sundqvist.

Ett utbrott av listeria upptäcktes i Sverige i oktober förra året. Den dödliga livsmedelsbakterien kan framkalla blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och spontanabort hos gravida. En smittkälla hittades i februari.

– Alla fall har en identisk typ, de hänger ihop. I februari tillbakakallade ett charkföretag produkter för att man hittat listeria och man kunde sedan påvisa samma typ av bakterie, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Jakten fortsätter

Företaget stängde ner produktionen - ändå fortsätter svenskar att smittas.

– Därför fortsätter vi att intervjua fallen och ta prover för att se var utbrottet fortsätter någonstans, säger Sundqvist.

Nu har 42 svenskar insjuknat i det pågående utbrottet. De två senaste ­fallen upptäcktes under midsommarveckan och i mitten av juli.

Jakten på den okända smittkällan görs genom ­enkäter med de drabbade. Många anger att de ätit ­kalla charkprodukter som skinka, medvurst och leverpastej.

Men arbetet försvåras av att folk kan ha svårt att ­komma ihåg vad de åt för ­flera veckor sedan. Inkubationstiden varierar dess­utom mellan 3 och 70 dygn. Därför är det svårt att veta om de senaste drabbade smittats av livsmedel som fortfarande finns i butik.

’Undvik kallskuret’

Av de insjuknade har sju personer dött, samtliga ­inom 30 dagar efter att de smittats. De var från olika län i Svealand och Götaland.

Enligt Lena Sundqvist har smittan en hög dödlighet.

– Man brukar säga att 20 procent avlider, men ofta är det svårt att säga exakt vad det är man dog utav, säger hon.

Det beror på att offren ­oftast är äldre personer med underliggande sjukdomar, personer med nedsatt immunförsvar eller gravida kvinnor.

– Tillhör man riskgrupperna ska man tänka på att und­vika kallskuret smörgåspålägg, speciellt när hållbarhetstiden håller på att gå ut. Vanligt brukar vara ­vakuumförpackad kallrökt och gravad lax och opastöriserade ostar, ­säger Sundqvist.

92 har insjuknat

Hittills har totalt 92 svenskar insjuknat i någon form av listeria i år - lika många som under hela förra året.

Utbrottet uppges dock inte ha någon koppling till det som ­tagit tolv liv i Danmark.