Risk att fler svenskar ansluter sig till IS

Publicerad 2014-08-14

Ett 80-tal personer har de senaste två åren rest till Syrien och kringliggande länder för att strida med al-Qaidaliknande grupper.

Säpo varnar nu för att allt fler kan resa till striderna nu när terrorsekten IS, Islamiska staten, vinner ny mark.

– Det finns en risk för det, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Resandet från Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper har varit ovanligt högt de senaste två åren, konstaterade Säpo redan i somras.

Framförallt handlar det om män i storstadsregioner i Sverige som åker för att strida, sammanlagt ska det handla om ett 80-tal personer som rest till framförallt Syrien, och drygt hälften har återvänt till Sverige. Ett 20-tal har mist livet i striderna.

Krigsresorna accelererar

Den senaste tidens våld i Syrien, Irak och kringliggande länder i Mellanöstern kan riskera att krigsresorna accelererar, varnar säkerhetspolisen nu.

– Vi ser inte att resandet har avtagit. Det är möjligt att resandet tar förnyad fart. Det finns en risk för det, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Att inbördeskriget i Syrien fortfarande pågår är en av orsakerna till att krigsresorna från Sverige fortsätter. Att personer i Sverige inspireras och radikaliseras via sociala medier och vänner är ytterligare en orsak, uppgav Jonathan Peste, chefsanalytiker på kontraterrorenheten vid Säkerhetspolisen redan i juni.

”Möjligt att svenskar begår terrorbrott utomlands”

Terrorsekten IS framfart sedan man i juli utropade ett eget kalifat över Syrien och Irak kan också göra att det våldsbejakande islamistiska resandet ökar.

– Miljön med stridande grupperingar i regionen är komplex och föränderlig. Sverige och Säkerhetspolisen har ett ansvar att motverka terrorism både i Sverige och i utlandet. Situationen i regionen är ytterst komplicerad och informationsläget är bristfälligt, men det är möjligt att svenskar begår terrorbrott eller krigsbrott utomlands, säger Jonathan Peste.

Säpo känner till omtalat filmklipp

Samtidigt är det många svenskar som reagerar på nyheter, filmer och annan information som sprids på internet om den senaste tidens katastrofläge efter IS framfart, och tipsen till Säpo om potentiella hot har ökat. I tisdags kunde Aftonbladet berätta att flera polisanmälningar kommit in efter ett filmklipp där en man utger sig för att vara svensk anhängare till IS. Sirpa Franzén uppger att ovanligt många har hört av sig om just det specifika klippet.

– Vi är väldigt tacksamma för de tips som kommer till oss. Vi har sett ett ökat inflöde där, säger hon.
Hur har ni gått vidare med filmklippet?

– Jag kan inte gå in på vilken bedömning vi gör i enskilda fall. Men generellt sett tittar vi på information och tips av alla slag och bedömer om det är individer vi känner till sedan tidigare och om det finns substans i hot som framförs. Finner vi misstanke om brott så går vi vidare till en åklagare för att inleda en försundersökning.
Sverige befinner sig sedan 2010 på förhöjd nivå, en trea på den femgradiga hotnivåskalan, vilket innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

Någon ändring av nivån har ännu inte gjorts på grund av det ökande resandet till islamistiska kretsar.