Hundratals i protest i St Louis
Publicerad 2014-08-14
Våldsamma kravaller har brutit ut i St Louis, Missouri, efter att Michael Brown, 18 år, sköts till döds av polis.
Under natten till torsdagen intensifierades våldet.
Massorna kastade molotovcocktails mot polisen, som svarade med tårgas och gummikulor.
Dödskjutningen av 18-årige Michael Brown ägde rum på eftermiddagen på lördagen, 9 augusti. Enligt polisen ska han ha påträffats tillsammans med en annan man på gatan, varpå bråk uppstod. En av männen ska ha knuffat polisen och försökt ta hans vapen. Efter det sköts Michael Brown till döds med flera skott.
Men historierna går i sär. Enligt ett vittne ska skjutningen ha varit oprovocerad och Michael Brown ska ha hållit händerna i luften när han sköts till döds.
– Han sprang för sitt liv. Han sträckte upp sina armar för att visa att han hade gett upp och att han var obeväpnad men de sköt honom till döds, säger vittnet Piaget Crenshaw, enligt LA Times.
Vittnar om trakasserier
Nu ökar kritiken mot St Louis poliskår - och många jämför Michael Browns dödsfall med skjutningen av 17-åriga Trayvon Martin.
Under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot polisen på St Louis gator. Hundratals ungdomar vittnar om trakasserier från polisen och kräver att fler svarta ska ingå i förortens poliskår. I Ferguson är en tredjedel av de 21 000 invånarna svarta. Alla utom tre av 53 poliser är vita.
Många sågs lyfta sina händer ovanför huvudet – som en symbol för det oprovocerade våldet. Andra begärde svar på varför Brown dödats och skrek ”Upp med händerna! Skjut inte!”.
Använde tårgas
Kravallerna intensifierades under onsdagskvällen, lokal tid, och polisen använde tårgas, chockgranater och rökbomber för att skingra massorna - det efter att ett gäng kastat molotovcocktails mot dem. Runt tio personer greps under natten – omkring 40 har gripits under veckan, uppger amerikanska tv-kanalen NBC. Även två journalister ska ha fängslats under kravallerna efter att ha misshandlats av polisen på en snabbmatsrestaurang och placerats i en polisbil. De släpptes senare utan misstankar.
Under hashtaggen #iftheygunnedmedown har många färgade ungdomar publicerat bilder på sig själva - där de frågar hur de skulle ha framställts i media om det var de som sköts ihjäl.
”Ström av konflikter”
En utredning har startat hos polisen efter skjutningen av Michael Brown, men kan ta flera veckor, uppger polischefen i Ferguson Thomas Jackson. Under tiden kommer man att arbeta för att skapa sämja mellan svarta och vita i förorten.
– Tyvärr har en ström av konflikter bubblat upp till ytan. Relationer mellan svarta och vita är vår högsta prioritet just nu, sa Jackson.
Polisen har inte velat ange identiteten för den polis som sköt Michael Brown.