Regeringen vill ha en ny kärnkraftsreaktor

Publicerad 2014-08-14

Regeringen utreder om en ny forskningsreaktor ska byggas i Sverige.

Kostnaden för den skulle bli minst 1,5 miljarder kronor.

– Jag ser mycket positivt på detta, säger utbildningsminister Jan Björklund till Dagens Industri.

Med en månad kvar till valet kommer besked från regeringen om att man vill bygga en ny kärnreaktor. Bakom initiativet står KTH, Chalmers och Uppsala universitet och reaktorn är endast tänkt som en forskningsanläggning. Den är tänkt att ligga vid Oskarhamn där det ligger tre reaktorer.

Kostnaden för projektet beräknas till en början kosta 1,5 miljarder. Pengar som staten ska stå för.

Reaktorn är en så kallad ”snabbreaktor” och är av ny världsunik typ som är tänkt att utnyttja kärnbränslet upp till 100 gånger mer effektivt än i dagens reaktorer.

– I anslutning till reaktorn bygger man en bränsletillverkning och en separationsanläggning som innebär att bränslet i princip används till du har gjort slut på allt uranet i det, säger Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning samt kärnkemi på Chalmers, till DI.

Han menar också att dagens reaktorer bara gör slut på någon procent av energin i bränslet innan det grävs ned.

”Skulle bli världsledande”

Den nya typen av reaktor hör till den fjärde generationens reaktorer och har fördelen att avfallet kan återanvändas och att det som till slut ska förvaras är betydligt mindre radioaktivt. Forskarna tror också att den nya tekniken i princip helt förhindrar härdsmältor.

Men tekniken är dyr och det lär dröja innan fjärde generationens reaktorer används i kommersiellt syfte.

Redan 2012 skickade de tre lärosätena in en förfrågan om att bygga reaktorn, men först nu väljer alltså regering att utreda förslaget. DI skriver att det enligt källor till tidningen varit svårt för regering att enas i frågan. Jan Björklund ser i alla fall mycket positivt på projektet.

– Det är en mycket stor forskningsinvestering där Sverige snabbt skulle bli en av de världsledande nationerna inom forskningen på det här området, säger han till DI.

Ny regering får utredningssvar

Senast det byggdes en forskningsreaktor i Sverige var på 50-talet. Mellan 1986 och 2006 var det enligt den så kallade tankeförbudslagen förbjudet att bedriva forskning som kunde användas för att bygga nya reaktorer.

Förslaget om den nya forskningsreaktornhar nu skickats på remiss till Vetenskapsrådet som utreder ansökan. Två veckor efter valet, den 1 oktober, ska rådet svara den då nyvalda regeringen.