Svenskar är fast i Sierra Leone
Publicerad 2014-08-01
Ingen får resa ut.
Två svenska medborgare hålls i karantän och får inte lämna staden Kenema.
– Allt är galet här alltså, säger Helen Sarkisian, 46, från Stockholm.
Helen Sarkisian semestrar i Västafrika tillsammans med en vän. De anlände till Sierra Leone i förrgår och hade planerat att resa vidare.
Men nu sitter de fast i det eboladrabbade landet.
– Just nu vet jag inte om jag får resa hem den 16 augusti. Vi får inte lämna staden. Det är polis och militär överallt och på måndag ska de gå igenom överallt för att söka efter sjuka, säger Helen Sarkisian.
Regeringen har utlyst undantagstillstånd. Beväpnade poliser och soldater ser till att ingen lämnar staden där hon befinner sig. Kenema ligger i sydöstra delen av landet, några mil från gränsen till Liberia.
I går stängdes gränserna till grannländerna Liberia och Guinea. Ett fotbollslag ska ha stoppats när de skulle resa ut från flygplatsen.
Ska bränna kroppar
Dagligen anländer nya sjuka till det överfulla sjukhuset, där det pågår ett febrilt arbete för att ställa i ordning en ny vårdavdelning.
Helen Sarkisian berättar att många kommer dit för att lämna blod, det behövs hela tiden.
– Varje dag kommer två-tre stycken som är positiva in på sjukhuset. En läkare berättade för mig att 500 personer dött bara i Kenema, plus 15 hjälparbetare varav fyra var läkare. Förut begravde de kropparna men nu ska de börja bränna dem, säger hon.
Är du orolig?
– Nej, jag är inte orolig. Jag vet hur man skyddar sig så det är inga problem. Vi handlar inte på marknaden och har inte närkontakt med andra människor.
Hotade bränna sjukhuset
Protesterade människor har hotat med att bränna ned sjukhuset, efter att en före detta anställd på sjukhuset spridit ett rykte om att ebolaviruset är en täckmantel för kannibalritualer. Men de har nu lugnat ned sig, enligt Helen Sarkisian.
Däremot är det svårt att få de sjuka till sjukhuset eftersom många väljer att vårda sina anhöriga i hemmet.
– De litar inte på dem. Det finns absolut inget förtroende för vården och det är många som tas om hand hemma. Hela familjer har smittats, säger Helen Sarkisian.
Tvättar med klorin
För att skydda sig från ebolasmittan tvättar de ofta händer, skor och kläder med klorin. Utomhus måste de hela tiden bära gummihandskar.
Eftersom smittan sprids med kroppsvätska och blod rör man inte andra människor.
– Jag måste ha skyddshandskar när vi går ut hemifrån. Man tar inte i hand och har ingen kontakt, inga kramar, ingenting, säger Helen Sarkisian.
Hjälteläkaren begravdes
I går begravdes landets främste expert på ebola, Sheik Umar Khan, vid laboratoriet där han arbetat.
Helen Sarkisian var med på minnesstunden för läkaren som blivit en nationell hjälte sedan han behandlat över 100 ebolapatienter.
– Begravningen var i går. Det var en minnesstund och jag frågade om vi kunde få vara med. Alla är förkrossade. Han kämpade mycket mot ebola och är en hjälte för landet. På eftermiddagen begravdes hans assistent som också dog, säger Helen Sarisian.