Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Gränskaos efter skärpta passkraven

Publicerad 2014-07-26

Norge införde tidigt i morse passkrav – alla som reser in i landet måste visa pass.

Men uppgifterna om vilka dokument som egentligen krävs har varierat under dagen, och flera har fastnat på fel sida gränsen.

– Barnen reste utan sina föräldrar och var rädda, säger lagledaren för ett norskt ungdomsfotbollslag som blev strandsatta i Danmark till Verdens Gang.

Norsk polis har tidigare sagt att resehandlingen ska kunna styrka identitet och medborgarskap och enligt polisen är det endast pass och nationellt id-kort som är giltiga, till exempel ska ett körkort inte gälla, enligt den information som nått Rikspolisstyrelsen.

I morse fick den norska polisen gå ut med ett förtydligande.

– Den som är på resa ska inte bekymra sig för att komma tillbaka till Norge. Polisen understryker att detta inte medför krav på id-dokumentation utöver det som krävs i en normalsituation. De som är på resa ska inte bekymra sig för att få komma tillbaka till Norge, skrev polisen i ett pressmeddelande.

Blev strandsatta i Danmark

Många norska medborgare har blivit kvar i danska Fredrikshamn eftersom de lämnade landet innan passkravet infördes.

– Min familj åkte till Danmark för en vecka sedan, och eftersom det var innan terrorhotet så tänkte vi inte på att ha med oss pass. Vi hade körkort, men det hjälpte tydligen inte. Vi fick besked om att man måste ha pass eller id-kort, säger Line Kvilesjø till Verdens Gang.

Flera ungdomslag från Bærum Sportsklubb fastnade också på dansk jord eftersom ungdomarna inte hade passen med sig.

– Vi blev stående i säkerhetskontrollen till kaptenen kom ner och bad säkerhetsvakterna att släppa ombord de norska ungdomarna på båten, säger Jan Jovelsrød till Verdens Gang.

"Mycket information fram och tillbaka"

Stenas Lines informationschef säger att lördagen har varit rörig.

– De instruktioner vi fick av norska myndigheter, till att börja med, var att alla som skulle ta sig in i Norge var tvungna att visa ett pass, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, till TT.

Vid 12.15-tiden fick dock Stena Line information från myndigheterna om att pass inte behövs.

– Det har varit mycket information fram och tillbaka, säger han.

Räcker om svenskar har körkort

Enligt den norska polisen räcker det om svenska resenärer kan identifiera sig med ett giltigt körkort.

– Nordiska medborgare måste ha pass eller körkort, säger Wemunn Aabø, pressansvarig på Politidirektoratet, till TT.

Han förklarar att man skiljer mellan nordiska medborgare och EU-medborgare, för de senare gäller de strängare reglerna att de måste kunna styrka sin identitet med pass eller godkänt id-kort, som nationellt id-kort.

Norsk polis stärker i helgen upp sin terrorberedskap. I går meddelade kustbevakningen att man höjer sin säkerhet.

Swebus uppmanar sina resenärer

I ett pressmeddelande uppmanar Swebus sina resenärer att ta med sig resehandlingar vid resa med buss till Norge. Vidare skriver man, "enligt den norska polisen kan de ökande kontrollerna även innebära att gränspassagen in i Norge kan ta något längre tid".

Vid 12-tiden informerade även Rikspolisstyrelsen att svenska resenärer kan identifiera sig med körkort.

– Det är oklart var någonstans i informationskedjan det har brustit, säger Fredrik Kärrholm, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.