Tyska reaktionen: inför skrivmaskiner

Publicerad 2014-07-16

”Dagger komplexet” i Grieshem nära Darmstadt i Tyskland.

Spionskandalerna skakar Tyskland.

Nu överväger landets politiker att börja använda skrivmaskiner igen.

– Intrången fortsätter, de händer just nu, säger den kristdemokratiska politikern Patrick Sensburg.

I slutet av förra året briserade bomben: USA:s spionorganisation NSA hade bedrivit avancerad elektronisk övervakning på Tyskland.

Bland annat ska förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon ha avlyssnats i vad som beskrivits som den värsta spionskandalen i Tyskland på över tio år.

Uppgifterna kom från visselblåsaren Edward Snowden och väckte ett ramaskri i landet. Sedan dess har de diplomatiska relationerna mellan USA och Tyskland varit minst sagt skakiga.

Flera förhör

De senaste två veckorna har dessutom två misstänkta amerikanska spioner gripits i landet. I det ena fallet misstänks en 31-årig man anställd på Tysklands underrättelsetjänst ha lämnat över 200 dokument till CIA under en tvåårsperiod.

För att gå till botten med omfattningen av NSA:s spioneri har tyska myndigheter tillsatt en undersökningskommitté. Flera förhör har hållits, bland annat med före detta anställda på NSA.

Men effekterna av spionskandalerna går betydligt längre än förhör, vad det verkar.

Överväger skrivmaskiner

I en intervju med det tyska tv-programmet Morgenmagazin uppger kommitténs ordförande Patrick Sensburg att man övervägt att sluta kommunicera via epost. På den direkta frågan om man gått så långt att man funderar på skrivmaskiner svarar han:

– Ja, faktum är att vi tänkt på det. Och då pratar vi inte några elektroniska varianter.

Han fortsätter:

– Till skillnad från andra undersökningskommittéer arbetar vi med en pågående situation. Intrången fortsätter, de händer just nu, säger han.

Uttalandet har dock mött kritik från andra tyska politiker.

– Kravet på att vi ska börja använda skrivmaskiner gör att vi framstår som löjliga. Vi lever på 2000-talet, där många människor i första hand kommunicerar digitalt. Effektivt kontraspionage är också digitalt. Idén att vi kan skydda människor från övervakning genom att tvinga dem tillbaka till skrivmaskiner är absurd, säger Patrick Sensburgs kollega Christian Flisek, socialdemokratisk politiker

Extra försiktighetsåtgärder

Även om tyska myndigheter nog knappast kommer att köpa upp tusentals gamla Facit och Halda råder det ingen tvekan om att spionskandalen fått effekter. Enligt den tyska tidningen Die Welt har politiker börjat dra sig för att prata om känsliga saker i telefon och träffas hellre ansikte mot ansikte för att dryfta hemligheter.

Kommittén som undersöker spioneriet har dessutom tagit till extra försiktighetsåtgärder vid sina möten. Innan medlemmarna samlas läggs samtliga mobiltelefoner i en metalllåda i ett avskilt rum, där varje försök till tjuvlyssning dränks i tonerna av Edvard Griegs musik.