Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hamas varnar – tänker skjuta mot flygplatsen

Publicerad 2014-07-11

Över 100 personer har dödats i Gaza under Israels luftoffensiv.

Nu hotar palestinska Hamas med att skjuta raketer mot flygplatsen i Tel Aviv.

– Det vore fullständigt oacceptabelt, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

De hårda striderna mellan Israel och militanta palestinska grupper i Gaza är nu inne på sin fjärde dag. Israel har inlett en luftoffensiv över Gazaremsan och över 100 palestinier har dödats, 675 personer har skadats.

Samtidigt skickar militanta palestinska gruppen Islamiska Jihad, och troligen även andra militanta fraktioner, raketer från Gazaområdet med israeliska tätorter som mål.

Under fredagen har man riktat in sig på shoppingstråk i Tel Aviv, och flygplatsen Ben-Gurion.

Strax efter lunchtid hördes varningssirenerna omkring flygplatsen, rapporterar nyhetsbyrån AP, och tre raketer sköts ner av det israeliska antimissilsystemet ”Iron Dome”.

Bildt fördömer

Hamas, som kontrollerar Gazaområdet, har uppgett att man tänker fortsätta att skjuta raketer mot den israeliska flygplatsen. Under eftermiddagen varnade organisationen utländska flygbolag som tänkt landa med sina flygplan i Israel.

Utrikesminister Carl Bildt (M) får höra om nyheten i ett samtal med Aftonbladet, och fördömer det direkt.

– Hamas agerande är oacceptabelt, både när man säger att man ska attackera civila, men också att attackera Ben-Gurion-flygplatsen, det vore fullständigt oacceptabelt.

Utrikesdepartementet avråder i dagsläget endast från resor till Gaza och dess närområde. De reserekommendationerna ser inte ut att ändras efter hotet mot flygplatsen. 

– Men vi följer detta mycket nära och har förstärkt bemanningen i Tel Aviv och Jerusalem för att kunna bedöma situationen och göra reserekommendationer, men också bistå i konsulära ärenden i Gaza, säger Carl Bildt.

”Skulle eskalera situationen”

Han säger att det internationella samfundet, EU och USA just nu jobbar diplomatiskt för att parterna ska komma överens om ett eld upphör-avtal.

– Just nu anstränger vi oss för ett eld upphör, det är förutsättningarna för att undvika att situationen skulle bli värre än den är. Beskjutningar som du nämner, mot flygplatsen, skulle eskalera situationen oerhört.
Bildt anser att Israel har rätt att vidta åtgärder när Hamas uppger att man tänker skada civila, men säger samtidigt att luftoffensiven inneburit många döda civila i Gaza.

– Jag fördömer allt som innebär att oskyldiga civila dödas. Hamas har uttalat att oskyldiga civila är mål, det har inte Israel gjort. Men Israels aktioner får den effekten i alla fall.
Inga dödsoffer har rapporterats från Israel efter raketattackerna.