EU förbjuder snussmaker – på dosan

Publicerad 2014-07-10

Snart kan det vara slut med snussmaker – på dosorna.

EU kräver en ändring på tobaksförpackningarna.

– Det kommer bara att stå "snus". Man får berätta om smaken på annat sätt, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Nu kommer regeringen att se över EU:s tobaksdirektiv. Det kan innebära slutet för smaker på snusdosan.

– Det kommer inte att kunna stå "lakritssnus" på dosan, utan bara "snus" och så får man berätta om eventuella smaktillsatser om annat sätt, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Så smakerna kommer att stå finstilta någon annanstans?

– Det man vill skriva om en vara kan man också publicera på en hemsida eller någonting annat, säger Maria Larsson.

Hur ska man då veta vad man köper för smak?

– Det är en bra fråga, men det kan ju publiceras på annat sätt. Hur vi ska hantera detta rent praktiskt är en av de saker som utredaren ska titta på.

”Betydelse för folkhälsan”

Utredningen kommer att se över både tillverkning och presentation av tobaksprodukter, men Maria Larsson försäkrar att snusdosans innehåll inte är i fara.

EU har även beslutat om att hälsovarningsetiketten ska ta upp 65 procent av fram- och baksidan på en tobaksprodukt. I Sverige gäller idag 30 procent för framsidan och 40 för baksidan.

Utredningen började på torsdagen. Besluten, som kommer att reglera snus, rökning och andra tobaksrelaterade produkter, ska träda i kraft i maj 2016. Den kommer enligt Maria Larsson att  ge ett förbättrat konsumentskydd och konsumentupplysning på produkterna samt hjälpa till att bekämpa smuggling.

– Vi ser mycket positivt på det här, vi tror att det kan ha betydelse för folkhälsan, säger Maria Larsson.

– Direktivet möjliggör för oss att tillsammans med andra medlemsstater i Europa hjälpa till att stävja tobaksbruk bland unga.

12 000 personer dör om året

Även e-cigaretter kommer att ses över i utredningen.

– E-cigaretter har ju haft en explosionsartad utveckling både när det gäller produktutveckling och när det gäller marknadsföring, säger Maria Larsson. Hon menar att det gått så fort att lagstiftningen inte hunnit med.

– Det finns också e-cigaretter som fylls med cannabis i dag så där handlar det verkligen om att vi måste göra en heltäckande reglering.

Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) röker nu det lägsta antalet niondeklassare sedan mätningarna började 1997. Bland vuxna minskar också rökningen varje år. Ändå dör enligt Socialstyrelsen cirka 12 000 personer årligen på grund av rökning.