Ansvariga för Lexbase anmäls av 2000 personer
Publicerad 2014-07-10
Snart publiceras prickade läkare och tandläkare
Över 2000 personer har gått samman bakom en ny JK-anmälan mot Lexbase och utgivaren Jonas Häger.
Anmälarna är samtliga uthängda med namn och adress på Lexbase då de förekommer i tingsrättsdomar – i flera fall utan att vara dömda för brott.
– Det rör sig helt klart om förtal, säger Torgny Jönsson, ordförande i reclaimJustice som organiserat de utsatta.
Den kritiserade databasen Lexbase som säljer domar har tidigare anmälts av mängder av personer.
Namn och hemadress på hundratusentals personer anges öppet och att de är "förekommande".
Och det kan betyda mycket annat än brott.
– Det är domar i tvister, familjemål, fastighetsmål, arbetsrättsliga mål, säger Torgny Jönsson. När det gäller brottmålsdomar framgår det inte, utan att köpa domen, om den tilltalade blivit frikänd. Personer som fällts i tingsrätten kan också ha blivit frikända i högre instans.
”Vansinnigt”
Men även i de fall där det finns fällande domar är det oförsvarligt att hänga ut människor, anser Torgny Jönsson, tidigare känd som "maffians bankir" och som avtjänat ett flerårigt straff för bedrägeri.
– Jag har inte själv några problem med att jag finns på Lexbase eftersom jag varit offentlig med vad jag gjort i mitt liv. Men alla de tusental som hör av sig till oss, och vars liv går i spillror, de bryr sig.
Bland annat finns en en tidigare VD för ett större bolag som skulle söka en ny tjänst på ett börnoterat bolag men är rädd att en tidigare rattfylla och Lexbase ska hindra honom.
– Jag har mammor som ringer och är oroliga för att deras barn ska ta livet av sig. Det här är vansinnigt!
Justitiekanslern, JK, har tidigare beslutat att inte inleda någon förundersökning i något anmält ärende med hänvisning till att det saknas skäl som från allmän synpunkt motiverar åtal. Samtidigt sade JK i beslutet att det var fritt för var och en att istället driva enskilt åtal.
Driver även enskilt åtal
Men Torgny Jönsson som företräder den förening som bildats för att driva grupptalan mot Lexbase, anser att det finns ett klart samhällsintresse att ingripa eftersom det rör sig ärekränkningsbrott som får mycket stor spridning genom internet.
Föreningen yrkar också att Lexbase mot vite på 50 miljoner kronor ska förbjudas att lägga ut uppgifter tills det finns en lagakraftvunnen dom i fallet.
Torgny Jönsson driver parallellt två enskilda åtal mot Lexbase och dess utgivare Jonas Häger. Trots att tiden gått ut har Häger inte yttrat sig. I går begärde hans offentlige försvarare Per E Samuelson anstånd med svaromålet till den 25 augusti vilket domstolen också beviljade.
Justitieminister Beatrice Ask har vid flera tillfällen uttryckt kritik och uppmanat uthängda personer att anmäla Lexbase.
Justitiedepartementet överväger samtidigt en utredning där uppdraget kan bli att "analysera om skyddet för den personliga integriteten på webbplatser med utgivningsbevis bör stärkas."
”Större problem än de flesta förstår”
– Om det här får fortsätta kommer den samlade kostnaden för samhället bli enorma, det blir notor som är nära nog olösliga, säger Torgny Jönsson. Därför om man tillåter den här stigmatiseringen av människor som redan befinner sig i någon form av utanförskap, och inte ger någon av dem chansen att återvända till samhället, kommer de kosta samhället ofantlig mycket pengar - utan arbete, utan bostad, kanske återfall till missbruk och annat.
– Det här är ett mycket, mycket större problem än de flesta tycks förstå.
Personerna bakom Lexbase tjänar samtidigt stora pengar. I en intervju med Expressen uppgav Jonas Häger häromdagen att de tjänade 1,8 miljoner bara under de första dygnen.
Och verksamheten utvecklas vidare. Nästa steg är att lägga ut prickade läkare och tandläkare.
Läkarförbundet kritiskt
Styrelseordföranden Magnus Gröndal uppger att det som återstår är att automatisera hanteringen av dokumenten så att inga patientuppgifter publiceras.
– Det kan förhoppningsvis vara klart i höst, om inget oförutsett inträffar, säger Magnus Gröndal.
Läkarförbundet anser att den tänkta tjänsten inte tillför något till vården.
– Syftet är ju inte att stärka patientsäkerheten eller kvaliteten på vården utan rent kommersiellt, och det riskerar på sikt att leda till att offentlighetsprincipen undermineras, eftersom den inte var tänkt att användas på detta sätt, säger ordförande Heidi Stensmyren till Läkartidningen.
När det gäller den nya anmälan till JK har Magnus Gröndal ännu inte hunnit läsa den. Men säger i en kommentar:
– JK har redan förklarat att detta inte är något som ska tas upp, så jag förutsätter att det blir likadant den här gången.