Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Norsk-svenskt krig om olja i Somalia

Publicerad 2014-06-28

Holhol/Stockholm Ett svenskt-norskt oljekrig pågår i Somalia.

Två oljebolag, Lundinsfärens Africa Oil och norska DNO International, har slutit kontrakt med två icke erkända regimer om samma oljefält – regimerna strider med vapen om området.

– De investerar där människor vräks och blir flyktingar i sitt eget land, säger ex-Lundinkonsulten Ali Abdullahi till Aftonbladet.

På ett torrt stenigt område i Holhol i norra Somalia finns en liten anspråkslös skylt markerad "Nogal-1". Under stenarna vilar stora rikedomar i form av olja.

Få vågar prata om oljan

Få lokalinvånare vågar prata om olja med Aftonbladets reporter på plats, Kerstin Lundell, författare till Guldspadebelönade "Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika" (2010) och "Det svarta guldet" (2013).

I Somalia härjar ett inbördeskrig sedan 1991. Två regioner, Puntland och Somaliland, har utropat sig som självständiga delregioner men inte erkänts som stater internationellt.

De strider om oljerika gränstrakter, där internationella oljebolag är villiga att betala till den regim som säger sig kontrollera marken.

Lundin Petroleum anlitade i september 2005 konsulten Ali Abdullahi för att utreda möjligheterna till affärer i Puntland.

I juni 2006 lämnade Abdullahi en rapport till Lundin Petroleums styrelse där han rådde bolaget att överlägga med både regeringarna i Puntland och Somaliland och Somlias huvudregering.

Intresse för området

Den amerikanska oljejätten Conoco Phillips, hade nämligen redan tecknat kontrakt med Somalia om området.

Men i stället för att lyda rådet avslutade Lundinsfären samarbetet med Abdullahi i november 2006, och tecknade i januari 2007 avtal om prospektering med regimen i Puntland via sitt bolag Canmex. Verksamheten går numera under Lundinbolaget Africa Oil och dotterbolaget Horn Petroleum.

Oljepengarna gör att regimernas intressen för områdena i gränstrakterna ökat.

Staden Las Anod i området togs över av Somaliland i april 2007 under blodiga strider, hundratusentals människor har tvingats på flykt. I november 2012 intogs också den mindre staden Xudun av Somaliland.

Det norska bolaget DNO International tecknade i april 2013 kontrakt om prospektering i just Holhol med regeringen i Somaliland, trots att det då kontrollerades av Puntland.

Hårt för lokalbefolkningen

Den 24 april i år gick trupper från Somaliland in och tog över Holhol.

DNO International vill inte ge några kommentarer.

Africa Oils vd Keith Hill mejlar en kommentar, där han bland annat skriver:

"Africa Oil har, genom sitt dotterbolag Horn Petroleum, varit aktivt i Somalia sedan 2007. Puntlands regionala regering var vid tidpunkten den erkända myndighet som vi förhandlade med kontrakt om. Det fanns ingen federal regering i Mogadishu och Somaliland hade unilateralt hävdat oberoende 1991, men hade inte erkänts internationellt. Gränserna som hävdades av Somaliland var inte heller internationellt erkända, varför båda våra eftergivanden låg inom Puntlandregionen".

För lokalbefolkningen blev ockupationen av Holhol ett hårt slag. Flera klanledare möttes för att diskutera situationen. En av deltagarna var Bogor Abdullahi Ahmed Ali.

”Kommer vara redo”

– Förut var vi fredliga och hade möten med dem. Men nu kommer vi att slå tillbaka. Lämnar de inte vårt land kommer vi att vara redo, sa han till Aftonbladet efter mötet.

Den avskedade konsulten Ali Abdullahi upprörs över Lundin Petroleums framfart.

– De bryter mot lagen på många olika sätt. De investerar där människor vräks och blir flyktingar i sitt eget land, säger han.

Enligt Abdullahi finns ingen tvekan om att bolaget vet vad de gör.

– De känner till att brott mot mänskliga rättigheter begås, men i rapporterna vill man tona ned de känsliga uppgifterna.

Kerstin Lundell, Lisa Röstlund

ANNONS