Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Miljöpartiet vill ha statlig a-kassa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-25

Peter Eriksson vill byta ut a-kassan mot statlig försäkring.

Miljöpartiets ledning vill förstatliga a-kassan och slå ihop den med sjukförsäkringen under en ny myndighet.

– Det kommer ju inte att underlätta samarbetet, säger socialdemokraternas talesman Sven-Erik Österberg.

Det är inga små förändringar som miljöpartiet föreslår. Dagens system med a-kassor knutna till facken ska ersättas med ett statligt system som finansieras via skatten. Krav på avgift till a-kassa för att få ersättning slopas därmed. Systemet ska vidare samordnas med sjukförsäkringen och socialbidragen. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ersätts av en ny myndighet.

– Ja, det är ett ganska radikalt och långtgående förslag, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

Han anser att vi för närvarande är inne i en farlig process, där regeringen skapar ett system med en allt större del av befolkningen utanför trygghetssystemen.

S inte nöjda

– Det kommer att bli allt svårare att komma tillbaka till situationen som rådde förut. Det blir en diskussion om ifall vi ska ha ett statligt system eller ett system med stora delar av befolkningen utanför, säger Eriksson.

Det nya trygghetssystemet, kallat arbetslivstrygghet, ska vara detsamma oavsett om man är sjuk eller arbetslös. Taket i a-kassan ska höjas och taket i sjukförsäkringen sänkas till cirka 24000 kronor i månaden. Minst häften av alla arbetstagare ska få 80 procent av lönen vid sjukdom eller arbetslöshet.

Dagens krav på tolv månaders medlemskap i a-kassa slopas och det ska bli möjligt att kvalificera sig till a-kassa genom studier. Tiden med full ersättning förlängs från dagens 200 till 300 dagar.

Socialdemokraterna är inte särskilt förtjusta i miljöpartiets nya förslag.

Grundbult

– Vi har hela tiden konsekvent varit emot en obligatorisk a-kassa. Det har varit en viktig grundbult i den svenska modellen att det legat hos facken och att de varit med och tagit ett ansvar. Bryter man loss det, så leder det till en lägre organisationsgrad, vilket skapar en svag part på arbetsmarknaden, säger partiets arbetsmarknadspolitiske talesman Sven-Erik Österberg (s) till TT.

Det är framför allt fackföreningsrörelsen som är skeptisk till ett närmare samarbete med miljöpartiet. Kommer det här förslaget att göra det ännu svårare?

– Det kommer i alla fall inte att underlätta, det kan man ju inte säga. Men vi får se vart deras fortsatta process leder, säger Österberg.

Peter Eriksson håller med om att det kortsiktigt kan försvåra samarbetet.

– Men hur länge ska de hålla fast vid en modell som lämnar stora delar av befolkningen utanför, bara för att facket ska få behålla kontrollen? säger han.

Owe Nilsson/TT