Bordning av fartyg till Gaza utreds i Sverige

Publicerad 2014-06-26

Israeliska soldater bordade fartyg med svenskar ombord på väg till Gaza.

Nu ska händelserna utredas.

En svensk åklagare har inlett förundersökning gällande bland annat folkrättsbrott.

– Det är väldigt glädjande att det prövas, säger Ship to Gazas ordförande Ann Ighe.

Israeliska soldater bordade fartygen när de var på väg till palestinska Gaza i maj 2010 och oktober 2012. Vid vardera tillfälle fanns elva svenska medborgare ombord, uppger Åklagarmyndigheten.

Ship to Gaza och de sammanlagt 22 svenskar som befann sig ombord polisanmälde händelserna i slutet av förra året.

Nu ska de misstänkta brotten utredas av svenska myndigheter.

Kammaråklagare Henrik Attorps har inlett en förundersökning och menar att det finns juridiskt stöd till en svensk brottsutredning i fallen.

– Det är brott på internationellt vatten mot svenska medborgare, säger han.

Flertal brott utreds

Brottsmisstankarna gäller grov misshandel, grovt olaga hot, grov stöld och folkrättsbrott ”som främst handlar om brott mot fjärde Genèvekonventionen om att civila ska skyddas vid väpnade konflikter".

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att förundersökningen inte omfattar brotten kapning och olaga frihetsberövande som också polisanmäldes. ”Skälet är att det inte finns anledning att anta att sådana brott har begåtts”, uppger myndigheten.

Henrik Attorps förklarar att det har att göra med den israeliska blockaden av Gazas kust.

– Oavsett om blockaden är laglig eller inte går det inte att utkräva individuellt straffansvar för upprätthållande av blockaden, säger han.

”Väldigt glädjande”

För att förklara tar han ett exempel:

– Du kan tänka dig att en polis gör ett ingripande. Man inleder inte en förundersökning gällande hans rätt att ingripa, däremot får man inte bruka hur mycket våld som helst.

Ship to Gazas ordförande Ann Ighe fick på torsdagsmorgonen veta att en förundersökning inletts genom Aftonbladet:

– Fantastiskt roligt. Det är väldigt glädjande, säger hon.

Ann Ighe säger att det pågår flera processer internationellt också, men är väldigt glad över att polisanmälningen burit frukt i Sverige.

– Det är en signal om att man inte menar att det är självklart att inte gå vidare och undersöka anklagelser om folkrättsbrott som Israel anklagas för att begå. Vi menar att det finns många händelser då man inte prövar det, säger Ann Ighe.

Komplicerad utredning

Hon fortsätter:

– Vi vet ju inte vad slutresultatet blir men det är väldigt glädjande att det prövas.

I nuläget finns ingen misstänkt för något av brotten. Henrik Attorps säger att utredare på Rikskriminalpolisen kommer att börja med att höra de 22 svenska målsägarna och att utredningen sedan i stort kommer att ske på samma sätt som en ”vanlig” brottsutredning.

– Det ställer ju andra krav förstås och praktiska problem, men i princip är det samma sak. Men det är en komplicerad utredning, helt klart.

Hur länge utredningen väntas ta kan han inte svara på. Om det sedan skulle vara så att Henrik Attorps anser att det finns skäl att väcka åtal kommer det att krävas ett så kallat åtalstillstånd från regeringen.

– Men det är långt fram, vi har precis tagit beslut om att inleda förundersökning.