Rekordlågt stöd för M och S

Publicerad 2014-06-15

Väljarstödet för Socialdemokraterna och Moderaterna störtdyker.

Inte sedan Sifos mätningar började har partierna tillsammans haft så svaga sympatier hos svenska folket, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är väldigt dramatiska siffror, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Med bara tre månader kvar till valet tappar både Moderaterna och Socialdemokraterna stöd.

I SvD/Sifos väljarbarometer uppger 29,4 procent av väljarna att de skulle rösta på S om det vore val i dag. En minskning med 1,5 procentenheter, enligt undersökningen.

Även Moderaterna visar dystra siffror. 21,2 procent av väljarna skulle lägga sin röst på partiet i dag – en minskning med 2,0 procentenheter.

Det innebär att S och det största borgerliga partiet har det lägsta sammanlagda stödet sedan Sifos opinionsmätningar började 1967, skriver SvD.

Fi och MP ökar

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar siffrorna "dramatiska".

– Det verkar onekligen som att vi är på väg mot ett historiskt val, om de här siffrorna håller i sig, säger han.

I Svd/Sifos undersökning sticker två partier ut åt andra hållet: Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. De förra fortsätter sin ökning och hamnar på 13,0 procent av väljarsympatierna – en ökning med 2,7 procentenheter. FI ligger fortfarande under riksdagsspärren, men ökar med 0,5 procentenheter och landar på 3,4 procent.

”Större problem för S än för M”

Om de dåliga siffrorna står sig för S och M medan MP och Fi fortsätter sin ökning kan det svenska partisystemet vara på väg att förändras i grunden, enligt Esaiasson.

– Ankarpartierna i vänster- och högerlägret håller på att försvagas. Det kan till och med bli nio partier i riksdagen efter valet, vilket innebär att fler partier ska dela på rösterna. Det är en splittring av partisystemet, säger han.

Esaiasson fortsätter:

– På sätt och vis är det här ett större problem för Socialdemokraterna än för Moderaterna. Det finns alltid en misstro mot regeringssidan.

Om siffrorna håller i sig till valet, vad innebär det för det politiska klimatet i Sverige?

– Det blir svårt att bilda regering, i alla fall på ett enkelt sätt. Det liknar inte så mycket som vi har haft tidigare, men att det är dramatiskt kan man slå fast. Ser man politik som ett spel är det lite kul, men om man gillar stabila regeringar och förutsägbar politik blir det mindre roligt.