Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Planen som ska vända ’omöjliga läget’

Publicerad 2014-06-03

Fredrik Reinfeldts regering ligger pyrt till i opinionen och kan snart vara historia.

Inför Alliansens stora valkickoff i morgon kan Aftonbladet avslöja krisplanen som ska få vänstervinden att mojna.

– Efter det här mötet är det vi som ska sätta agendan för den politiska diskussionen, säger en regeringskälla.

Mycket står på spel när de fyra regeringspartierna M, FP, C och KD i morgon träffas i Nacka för en stor kickoff inför höstens riksdagsval.

Koalitionen har ett stort underläge att ta igen under valrörelsens sista månader. I förra veckan visade Statistiska Centralbyråns stora mätning att de rödgröna partierna leder med 14,7 procentenheter.

Samtidigt dras flera av Allianspartierna med stora problem. I EU-valet backade M kraftigt och gjorde sitt sämsta allmänna val sedan 1970 och KD har under lång tid ofta legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna.

"Vi kommer överens"

Morgondagens kickoff har sin grund i Alliansmötet i C-ledaren Annie Lööfs hemort Maramö förra året. Där bestämde de fyra partierna att de skulle samla styrkorna efter EU-valet, där de kampanjade var för sig.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är mötet av stor vikt. Med bara drygt tre månader kvar till valet måste han gjuta mod i sina allianskamrater och få dem att tro att en valseger i september är möjlig. Viktigast av allt är signalera enighet.

– Vi vill visa alla våra partiaktiva och sympatisörer runt om i landet att vi tycker om varandra. Vi kommer överens i den här koalitionsregeringen varje dag och det har vi gjort åtta år i rad, säger en M-källa.

I krisplanen, som ska rädda Alliansen kvar vid makten, är regeringsfrågan den allra viktigaste ingrediensen. De fyra alliansledarna har under våren hamrat in budskapet om att den rödgröna oppositionen med Stefan Löfven i spetsen är djupt splittrad.

– Det är viktig fråga för oss i valrörelsen att visa att det inte bara handlar om sakfrågorna. Det är också hantverket, säger en KD-källa.

Nu ska strategin vässas ytterligare. Inom regeringskretsen menar man att resultatet i EU-valet innebar ny ammunition. Målet är inte längre att skrämmas med S, utan de partier som Löfven kan komma att samarbeta med i en regering.

"Det enda alliansens har att erbjuda"

Redan på valnatten kommenterade Reinfeldt både Miljöpartiets och Feministiskt Initiativs framgångar:

– Nu får vi en svensk vänster som definieras av krafter till vänster om S i sitt motstånd mot en marknadsekonomi, mot arbetslinjen och för en misstro mot människors möjlighet att välja.

Flera beslut på MP:s kongress i helgen, som skolan och arbetstidsförkortning, ska också användas som slagträn i debatten.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör för Liberala Nyhetsbyrån, menar att Fi:s framfart gjort regeringsfrågan till ett starkare vapen för Reinfeldt, men han tror inte att det räcker.

– Frågan är viktig för väljarna, men det är i dag i praktiken det enda Alliansen har kvar att erbjuda.

Dahl poängterar också att kickoffen kommer vid sämsta tänkbara tillfälle.

– Stämningen i Moderaterna är usel efter det dåliga EU-valet. Samtidigt gjorde några allianspartier oväntat bra val när de fick kampanja på egen hand. Alliansen är inte så harmonisk nu som den varit under många år.

Reinfeldts krisplan:

1. Alliansens kickoff i morgon

I EU-parlamentet sitter de fyra regeringspartierna i olika partigrupper och det finns ingen Allians. Det innebar att partierna i EU-valrörelsen kampanjade var för sig. Nu ska Alliansen svetsas samman igen.

2. Nya attacker i regeringsfrågan

Inför valet 2010 gick de tre rödgröna partierna till val tillsammans. I år sker inga förhandlingar före valet. Alliansledarna har pekat på hur stora skillnaderna är mellan S och MP, som sagt att de vill regera ihop. Beslut som fattades på MP-kongressen gav ny ammunition, menar Allliansen.

3. Peka på förändringar inom oppositionen

I EU-valet blev MP näst största parti. Samtidigt kom FI in i parlamentet. Dessa partier pekar Alliansen ut som vänsterpartier. Det leder till slutsatsen att "den samlade vänstern till vänster om S är större än S". Målet är att inte längre att skrämmas med S, utan de partier som Löfven kan komma att samarbeta med.

4. Sätta agendan

Inom Alliansen finns en känsla av att det i dag är S som sätter den politiska agendan. Efter morgondagens möte är målet att vinna matchen om vilka frågor som diskuteras. Alliansen vill lyfta fram ekonomi och jobb.

5. Visa på svårigheten att regera tillsammans

Under det senaste året har flera koalitionsregeringar i Europa spruckit. Det ska Alliansföreträdarna lyfta fram för att visa hur svårt det är att regera ihop, framför allt om man inte är förberedd.

6. Valmanifest

Efter sommaren ska regeringspartierna presentera ett gemensamt valmanifest. Sedan förra året har flera arbetsgrupper slipat på vilka förslag som ska finnas med. Enligt Aftonbladets källor är det här som den politiska målbilden för nästa mandatperiod ska bli tydlig.