Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svensk hackare riskerar 17 år

Publicerad 2014-05-30

Den 24-årige mannen förs in i rättssalen.

En 24-årig svensk man är misstänkt i en bedrägerihärva i USA.

Han är misstänkt för att ha skapat ett datorprogram som använts av hackers för utpressning av över 500 000 personer.

Fälls mannen riskerar han upp till 17 års fängelse.

Svensken greps i Moldavien i november och är misstänkt för att ha stå bakom gruppen Blackshades som som skapat ett datavirus av typen Remote Acces Tool, RAT.

Programmet har köpts och använts av datahackers världen över för att ta kontroll över sina offers datorer, rapporterar AFP.

Krävde pengar

Programmet har gett hackarna tillgång offrens privata bilder, lösenord och i vissa fall har de även kunna spionera på offren genom deras webbkameror.

Offren har enligt åtalet även hotats och trakasserats med meddelanden som deras dator har läst upp högt. Programmet kunde användas för att låsa datorerna och sedan kräva en lösensumma för att låsa upp dem igen, skriver AFP.

Den 24-årige svensken ingår i en bedrägerihärva tillsammans med 100 andra personer som har gripits runt om i USA och Europa. Bland de gripna finns både skapare av viruset, säljare och användare. Åtalspunkterna mot den 24-årige svensken gäller dataintrång, bedrägeri och identitetsstöld. Fälls han kommer han riskerar han 17 år i amerikanskt fängelse. Mannen ställdes inför rätta i går, där han nekar till anklagelserna.

Över 500 000 drabbade

Enligt den amerikanska åklagaren Preet Bharara har över 500 000 datorer drabbats mellan september 2010 och april 2014. Och programförsäljningen omsatte runt 350 000 dollar, över 2,2 miljoner kronor. Och enligt FBI:s undersökning har det upprättats över 6000 kundkonton i över 100 länder.

Programmet såldes till hackare för 40 dollar, cirka 250 kronor.