Reinfeldt: Vi har mycket kvar att göra

Uppdaterad 2014-06-23 | Publicerad 2014-05-27

Statsministern kommenterar Moderaternas ras - och sågar oppositionen

Bryssel/ Stockholm. Moderaterna fick en ny kalldusch och backade med 2,8 procentenheter till 22,7 procent, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning.

Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt nedgången - och svarar med en attack på oppositionen. 

– Rödgrön majoritet - vad är det för något? säger han till Aftonbladet i Bryssel.

I dag släpptes SCB:s partisympatiundersökning, PSU.

Alla Allianspartier utom C backar och den största nedgången sedan i november i fjol står Moderaterna för.

Partiet backar med 2,8 procentenheter till 22,7 procent.

Under tisdagseftermiddagen träffade Aftonbladet statsminister Fredrik Reinfeldt i Bryssel, där han befinner sig för att medverka i ett informellt EU-toppmöte. Han kom direkt från ett möte med partigruppen i EU och timmarna innan dess från ett statsbesök på Island.

"Vi har mycket kvar att göra"

Inför EU-toppmötet kommenterade han SCB:s siffror.

– Vi har mycket kvar att göra. Det här ligger nära de siffror som vi har fått från andra opinionsinstitut. Det är viktigt att nu samla ihop Alliansen och få en diskussion om de utmaningar som finns i Sverige, säger han.

Reinfeldt fortsätter:

– Vi har bland de mest välskötta ekonomierna i hela Europa. Vi har en väldigt fin sysselsättningsutveckling. Men vi måste göra mer kring skolan för att få bättre resultat. Vi måste göra mer för att hjälpa de grupper som behöver komma in på arbetsmarknaden. Och kring detta vill vi formulera en politik som vi har också har en allians till stöd för. 

På frågan om vad de dåliga siffrorna beror på svarar Reinfeldt:

– Ja, det är en opinionsbild som har sett ut så här över längre tid och ofta gör så mellan val. Men vi tar det på allvar, att det naturligtivs är mycket kvar att göra.

Vad kommer du att göra?

– Jag kommer återföra mycket till den inhemska diskussionen om vad det är Sverige behöver under de kommande åren. Vi är ju inte ens i början av diskussionen om hur regeringsalternativen ska se ut. Jag ser att media säger rödgrön majoritet. Vad är det för något?

– Vad är den rödgröna majoriteten? Vilka består den av? Vad vill de tillsammans? Vad har de föreslår? Vad har de förberett? Vad ska de genomföra om de får möjlighet att göra det? Alltså, vi har fyraåriga mandatperioder. Att komma helt oförberedd till det jobbet och inte ha några förslag och inte ha en ekonomisk politik som hänger ihop. Ja, det är inte rätt sätt att ta långsiktigt ansvar.

Professor: "Alliansen är rökt"

Allianspartierna får 36,8 procent i PSU:n, vilket tangerar vad Socialdemokraterna får själva: 35,3 procent.

V och S går framåt, medan MP backar.

Tillsammans får de rödgröna 51,5 procent.

Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors tar upp att tecken på förändring av läget saknas:

– Det finns ingenting som tyder på att Alliansen kommer bli största block i höst. Man kan nog säga att Alliansen är rökt jämfört med de rödgröna partierna, säger han till Aftonbladet.

Att M går dåligt bekräftar opinionsmätningarna som andra institut gjort under vintern och våren. De övriga borgerliga partierna står i stort sett stilla.

– Där finns det inte något genombrott. Och i EU-valet fanns inte heller någon vind åt höger, utan tvärtom.

Hinnfors jämför med motsvarande tidpunkt inför valet 2010.

– Då låg Alliansen under med 6-7 procent, och ökade då de rödgröna lade fram sin skuggbudget. Nu är skillnaden 14 procent, men ingen förändring i sikte. Enskilda partier skulle kunna göra utspel under sommaren, men att Alliansen som helhet skulle ta igen detta skulle kräva en enorm förändring.

Persson: "M i motvind"

M:s partisekreterare Kent Persson säger till Aftonbladet:

– Den här mätningen visar det som vi har sett i andra mätningar under hela våren. Moderaterna har gått i motvind. 

Varför tror du att det har blivit så här?

– Vi har haft en vår som har varit spretig och handlat om enfrågor. Jag är övertygad om att när vi nu går in emot nationella val kommer väljarna att vilja ha besked i helhet också i de viktiga frågorna kring jobb och ekonomi.

Men är det inte jobb som ni diskuterat under våren?

– Nej vi har inte haft en bred och djup diskussion om hur tillväxten ska kunna öka och jobben kunna växa till i Sverige. Vi måste bli ännu bättre på att sätta det främst på agendan så att vi får en valrörelse som handlar om Sveriges viktigaste utmaning - hur fler ska kunna få ett jobb att gå till.

Allianspartierna backar

Jämfört med valresultatet 2010 har alla Allianspartier backat, medan rödgröna och SD går framåt:

M  har backat 7,4 procentenheter, FP med 1,8 procentenheter, C med 1,7 och KD också med 1,7 procentenheter.

S har ökat med 4,6, V med 2,4 och MP med 0,7 procentenheter.

SD har ökat med 2,4 procentenheter. Samtliga förändringar jämfört med valet är statistiskt säkerställda.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är en av landets ledande forskare om svenska val.

Han säger till Aftonbladet:

– Det ger en intressant kontrast till EU-parlamentsvalet. Mätningen verkar inte vara smittad så mycket av människors inställning under EU-valet.

SCB:s partisympatiundersökning är större än alla andra opinionsundersökningar: den mäts under en månad och 9 000 personer tillfrågas.

Den publiceras alltid i maj och november varje år.