”NPD mer radikala än Hitlers parti”
Uppdaterad 2014-05-27 | Publicerad 2014-05-26
Vill ha vit kontinent
I och med gårdagens val tågar nazismen fram.
I Ungern, Grekland – och nu även Tyskland, som röstat fram sin första nazist sedan Hitler.
– Vi minns vad det här ledde till för 75 år sedan, säger Csaba Czinkoczky till Aftonbladet.
Mörkbruna 30-talsvindar blåser över Europa.
Högerextrema partier tar fler mandat än någonsin i Europaparlamentet, och nu ansluter även nazister till meningsfränderna Jobbik på högsta europeiska nivå.
Fascistiska Jobbik i Ungern blev landets andra största parti med 14,7 procent och tre mandat.
I Grekland har nazistiska Gyllene Gryning blivit tredje största parti med 9,4 procents stöd och intar två stolar.
Och i Tyskland blir Nationella demokratiska partiet, NPD, det första nazistiska partiet att röstas fram sedan Adolf Hitler.
Vill ha vit kontinent
I Tyskland beskrivs NPD av nationella underrättelsetjänsten som "rasistiska , antisemitiska och revisionistiska".
– Vi säger att Europa är den kontinent av vita människor och det ska förbli så, sa Udo Voigt, den ledande kandidaten för NPD, till Reuters i en sällsynt intervju.
16 tyska delstater försökte i fjol förbjuda NPD på grund av partiets "förnedrande rasism" och att man känner "sympati med nazisterna". Ett liknande försök av den federala regeringen misslyckades 2003. NPD får drygt en procents stöd men får ändå ett mandat i EU-parlamentet sedan Tyskland tagit bort sin femprocentsspärr.
Enligt tyske statsvetaren Hajo Funke, expert på extremhögern, har NPD kopierat många idéer från nationalsocialismen. Men medan nazisterna i sina tidiga år sagt sig vilja driva ut judar, vill NPD utvisa turkar, muslimer och invandrare i allmänhet.
– I sitt program vill de skicka tillbaka de omkring 12 miljoner människor i Tyskland som de inte ser som rasmässigt rena. Där är de mer radikala än Hitlers NSDAP-parti:s program som antogs av kongressen 1920, säger han till Reuters.
NPD:s relativt lilla framgång med ett mandat har ändå gett chockvågor i landet, enligt Daniel Poohl.
– Det är en starkt symbolisk, känslig fråga med tanke på landets historia.
Seriemördade romer
I Ungern har Jobbik en miljon väljare, på tio miljoner invånare.
Den militära grenen av partiet, Ungerska gardet, marscherar med svarta uniformer och röd-vitrandiga flaggor. Ett par män ur gardet fälldes i fjol för att ha mördat sex romer, bland annat en femårig pojke, 2008 och 2009, bland annat genom att kasta in en molotovcoctail i en fattig familjs hus.
– Rättegångsprocessen har inte fått den mediala uppmärksamhet som den borde. Det är tydligt att smärttröskeln i Ungern har flyttats uppåt, säger Csaba Czinkoczky till Aftonbladet.
Filmaren Csaba Czinkoczky är född i Budapest, och kom till Sverige som 19-åring. I fjol gjorde han en uppmärksammad dokumentär om Jobbik, "Nazi Santa".
Han beskriver hur Jobbik vuxit från en "fascistisk nostalgi" sprungen ur 1930-talet. Ungern intogs av Tyskland, men var mer än ett passivt offer. Pilkorsarna, Ungerska fascistpartiet, var "överambitiösa" med att följa naziagendan, deportera judar och romer och beslagta deras egendomar.
– Det är samma läge nu med tre miljoner fattiga som väljer mellan att köpa mat eller att värma huset, och man ser ingen väg framåt. Man vill ha enkla lösningar.
”Måste tas på allvar”
För 22 år sedan försvann kommunismen, men privatiseringarna har genomförts utan social omsorg enligt Czinkoczky.
– Man har inte tänkt på vanligt folk då man privatiserat, och det har lett till stora klyftor och svår fattigdom. För judarna och de 800 000 redan svårt isolerade och fattiga romerna i Ungern är situationen allt mer trängd.
– Man talar om judar och romer som "lever som parasiter" och om Ungerska nationens storhet. Man spelar på stämningarna som går hem just nu, eftersom människor är förtvivlade. Det är väldigt lätt att sälja syndabocksbudskapet. Och vill man marginalisera en så stor grupp ännu mer krävs ju uppenbart radikala åtgärder. Vi minns vad det hade för följder på 1930-talet. Man måste ta utvecklingen på allvar.
Enligt Czinkoczky är det här bara början.
– Det är stor skillnad mellan vad partiet kommunicerar officiellt och vad man säger internt och ute på kampanjer i landet. Där är man mycket mer öppet radikal och det är tydligt att det vi sett hittills bara är början.
Partiledningen åtalad
Gyllene Gryning i Grekland använder en symbol som liknar hakkorset och som användes av Adolf Hitlers nationalsocialister. Man använder sig också av en sträckt arm som hälsning.
Grekisk polis gjorde i fjol ett massivt tillslag mot stora delar av partiledningen och sex av partiets parlamentsledamöter åtalades för mord, utpressning och andra brott. Partiet beskrivs av åklagaren som en "kriminell organisation med militära inslag".
– Det är ett rent nazistiskt parti. Det är ett anitsemitiskt parti, motståndare mot demokrati och som lutar sig mot fasistideal som sträcker sig raka vägen till 30-talet, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, till Aftonbladet.
Likt Jobbik har Gyllene Gryning tagit avstamp i den ekonomiska krisen.
– Ansvaret ligger tungt på EU som institution. Vi har haft en ekonomisk kris som inte hanterats bra i olika led, inte bara hos grekiska politiker. Teknokrater har styrt vilket har fått demokratin som system att ifrågasättas. Grekerna har hamnat i en kris som man inte vet hur man tar sig ur och det redan högerpopulistiska styrande partiet LAOS slöt avtal om sparpaketen som drabbat landets ekonomi hårt. Det är som om SD skulle sluta pakt om ett paket som skulle upplevas slå sönder landet: många skulle vända sig till enkla lösningar hos nazistiska Svenskarnas parti.
"Riskerar få mer påverkan"
Om att nazister tar sig in säger Poohl:
– Det visar att det här är en politisk rörelse som gör framsteg i den form som är möjligt i de länder där det är möjligt. De finns i Europa, lever i Europa och riskerar att få mer påverkan på europeiska politiska dagordningen.
Om den sammantagna bilden av de högerextrema framgångarna:
– Räknat i antalet mandat är det den största framgången nånsin. Men det är en delad bild, man representeras inte i alla länder. Det som sticker ut är framtåget i de tunga inflytelserika nationerna Frankrike och England. Det riskerar ge ett starkt inflytande på det politiska klimatet, kanske inte direkt i parlamentet utan snarare nationellt. Man kan befara att de andra partierna delvis anpassar sig efter de här partiernas retorik. Sverige sticker ut som ett land där SD blivit isolerade. Så har även skett i England men där har media hakat på UKIP:s retorik om invandrare som "suger ut Storbritanniens välfärdskassa". Den retoriken har vi lyckligtvis inte här i Sverige.
Vänstervindar och högerextremism delar Europa
1. Portugal
Socialistpartiet, PS, vann stort med 31,5 procent. Den socialdemokratiska koalitionen Aliança Democrática fick 27,9 procent.
2. Belgien
Det högerkonservativa N-VA är de stora segrarna med 32 procent. Vlaams Belang får 5.9 procent
3. Nederländerna
Vänsterliberala partiet D66 segrar i valet. Islamfientliga PVV kommer på fjärde plats med drygt 12 procent av rösterna.
4. Slovakien
Socialdemokratiska Smer vann med 24 procent av rösterna. Kristdemokratiska rörelsen KDH fick 13 procent och blev det näst största partiet.
5. Slovakien
Socialdemokratiska Smer vann med 24 procent av rösterna. Kristdemokratiska rörelsen KDH fick 13 procent och blev det näst största partiet.
6. Bulgarien
Konservativa Gerb blir största parti med 28 procent av rösterna. Främlingsfientliga Ataka i får bara 3,6 procent enligt en vallokalsundersökning.
7. Irland
Republikanska Fianna Fáil Party fick enligt preliminära resultat 22 procent och moderata Fine Gael fick 22. Störst blev gruppen oberoende, som kammade hem 24 procent av rösterna.
8. Polen
SPO får 32,8 procent och PiS får 31,8. Båda partierna får 19 mandat vardera i parlamentet. Högerextrema partiet Nya högerns kongress får 7,2 procent av rösterna.
9. Cypern
SDemokratisk samling vann valet på Cypern med 37,7 procent. Partiet tillhör EPP-gruppen i parlamentet och för en center/högerinriktad politik. Partiet fick 28,2 procent i förra valet. Det kommunistiska Arbetande folkets progressiva parti fick 26,9 procent av rösterna och blev näst störst.
10. Rumänien
Den röda alliansen PSD+PC+UNPR, med socialdemokraterna som största parti vann en jordskredsseger och tog hem 42,4 procent. Liberala Partidul National Liberal fick som två 13 procent.
11. Danmark
Främlingsfientliga Dansk Folkeparti blir största partiet i Danmark. Partiet får hela 23,1 procent.
12. Italien
I Italien vann Partido Democratico med 33 procent. Högerextrema Lega Nord får 6 procent.
13. Slovenien
Det högerpopulistiska SNS får 4,4 procent av rösterna
i dagens val. Därmed hamnar partiet utanför EU-parlamentet.
14. Kroatien
Konservativa koalitionen Kroatiska demokratiska unionen vann med 41,3 procent enligt preliminära resultat. Den socialdemokratiska koalitionen fick 29,7 procent.
15. Estland
Liberala Estniska reformpartiet fick 18 procent av rösterna och blev störst i Estland. Centerpartiet blev tvåa med
17 procent av rösterna tätt följda av Socialdemokraterna som fick 16 procent.
16. Finland
Samlingspartiet får 22,7 procent av rösterna. Sverigedemokraternas systerparti Sannfinländarna får 12,8 procent.
17. Storbritannien
EU-kritiska och främlingsfientliga Ukip blev Storbritanniens stora segrare, enligt de preliminära resultaten.
Partiet hade i natt 32 procent framför Labours 25.
18. Frankrike
Nationella fronten blir enligt vallokalsundersökningar största franska partiet i EU-parlamentet. Partiet får 25 procent av rösterna.
19. Lettland
Vienotiba vinner valet stort med 46 procent av rösterna. Nationella Alliansen (NA) blir landets tredje största parti med 11,7 procent av rösterna.
20. Grekland
Sent i natt var det jämn kamp mellan vänsteralliansen Syriza och regeringsdominerande konservativa Ny demokrati. Syriza väntas få mellan 26 och 30 procent, Ny demokrati mellan 23 och 27 procent. Högerextrema Gyllene gryning fick mellan 8 och 10 procent.
21. Litauen
Socialdemokraterna blir valets vinnare med 23 procent, följt av Kristdemokraterna som får 17 procent.
22. Österrike
Högerpopulistiska FPÖ blir valets segrare med 20 procent av rösterna.
23. Tjeckien
Det liberala partiet Ano 2011 vann valet med 16,13 procent av rösterna. Högerextrema Úsvit prímé demokracie som är öppet fientliga mot romer fick 3,12 procent av rösterna.
24. Tyskland
CDU/CSU får 36,3 procent av rösterna. Nationaldemokraterna NPD fick 1 procent och kommer att få ett mandat i EU-parlamentet. Partiet anses vara nynazistiskt.
25. Spanien
Konservativa Partido Popular blir största parti i Spanien med 2,03 procent.
26. Ungern
Flest röster fick konservativa Fidesz KDNP med 51,49 procent av rösterna.
Högerextrema Jobbik fick 14,8 procent. Partiet har extremt främlingsfientliga åsikter och kallas ibland nyfascistiskt.
27. Malta
Regerande Labour vann och fick 53 procent. Partiet blev sannolikt det parti som fick störst andel av rösterna i något av de 28 medlemsstaterna.