Aftonbladet

Dagens namn: Uno

WHO: Polio är ett världshälsoproblem

Publicerad 2014-05-06

Spridningen av sjukdomen polio hotar folkhälsan internationellt.

Läget kan förvärras de kommande månaderna och försvåra kampen för att utrota polio.

– Det är ett trendbrott, det blir fler fall igen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

FN-organet Världhälsoorganisationen, WHO, förklarade på måndagen spridningen av sjukdomen polio för ett internationellt nödläge. Under de kommande månaderna kan situationen förvärras och omintetgöra mycket av det arbete som utförts under nästan tre decenniers kamp mot poliio.

WHO räknar just nu med utbrott av sjukdomen i tio länder i Asien, Afrika och Mellanöstern och beskriver situationen som ”extraordinär”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Situationen kräver internationellt samarbete och FN-organet pekar ut Pakistan, Syrien och Kamerun som länder där virussjukdomen tillåtits sprida sig utanför landsgränserna. WHO rekommenderar de tre länderna att kräva vaccinationsbevis av personer som vill resa utomlands.

”Måste ta ansvar”

Doktorn Bruce Aylward leder WHO kamp mot polio och höll under måndagen i en presskonferens.

– Tills det att polio är utrotad så kommer sjukdomen att fortsätta att sprida sig internationellt och paralysera utsatta barn, säger han.

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han menar att WHO:s utspel ska förstås som en pekpinne mot de namngivna länderna.

– Vi är internationellt sett ganska nära en utrotning av sjukdomen, men den har bitit sig fast i vissa länder. I stor utsträckning beror det på interna oroligheter och sedan har man blivit källa för spridning till närliggande länder. Nu vill WHO pressa på för att länderna och grupper i dem tar sitt ansvar och inte låter interna, politiska skiljelinjer hota det här arbetet, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

”Ha alltid skydd”

Tegnell nämner Pakistan, Nigeria och Syrien som några av de länder där utvecklingen nu går bakåt och fler fall rapporteras. I de länderna finns det områden där myndigheter inte har full kontroll.

Någon fara för att sjukdomen ska sprida sig till Europa eller hota svenska medborgare ser inte Anders Tegnell.

– Men man ska alltid se till att man har ett bra polioskydd när man reser utomlands, har man det så är det ingen fara. Vi har aldrig haft importerade fall av polio i Sverige. Åker man till de här områdena så utsätta man sannolikt av mycket allvarligare risker än att drabbas av polio.

ANNONS