Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Barnblod hejdar åldrandet

Publicerad 2014-05-05

Bromsa åldrandet – genom att injicera blod från unga i dina egna ådror.

Det är i alla fall ett råd man kan ge till möss med åldersnoja.

Efter att forskare injicerat blod från unga möss i äldre individer så blev de starkare, orkade vara aktiva längre och bättre på att lösa problem, enligt AP.

Resultatet kan leda till nya metoder att bromsa åldrandet hos människor. Men det är inget för lekmän.

– Testa inte det här hemma, säger forskaren Saul Villeda, författare till en av tre studier i ämnet som publicerats i tidskrifterna Nature Medicine och Science.

Finns hos människor

De möss som Villeda forskat på har varit i åldrar som motsvarar 20- och 60-åriga människor. Nästa steg i hans forskning är att undersöka vad i musblodet som ger de positiva effekterna.

De två andra studierna fokuserade på ett ämne som finns i större mängd i ungt musblod, proteinet GDF11. Samma protein finns hos människor och även hos oss minskar mängden med åldern.

Det är oklart om GDF11 förklarar resultaten i Villedas blodstudie.

Kan lura döden

Forskare som studerat blodet hos Hendrikje van Andel-Schipper, en nederländsk kvinna som blev 115 år, tror att människor föds med ett visst antal blodbildande stamceller, skriver tidningen Metro.

De menar att cellerna bara kan dela sig ett visst antal gånger innan de dör. När cellerna tar slut tar också livet slut.

En av forskarna bakom studien, som publicerats i tidskriften Genome Research, menar att det kan gå att frysa in några av de blodbildande stamcellerna tidigt i livet. På ålderns höst skulle dess sedan kunna föras in i blodomloppet och förlänga livet, spekulerar hon.

ANNONS