USA: Räkna inte med skydd om ryssen kommer

Publicerad 2014-04-28

Mark Brzezinski

Sverige kan inte räkna med skydd från Nato så länge vi står utanför alliansen.

Beskedet framfördes nyligen av USA:s ambassadör - som nu tycker det är dags att Sverige går med.

– Att vänta till sista minuten är ingen bra strategi, säger Mark Brzezinski enligt Svenska Dagbladet.

USA:s ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, besökte för en månad sedan försvarsberedningen.

Syftet var att ge USA:s syn på utvecklingen efter Rysslands annektering av Krimhalvön.

Men han gjorde även klart hur Nato ställer sig till att ge Sverige skydd.

Jämför med försäkringsbolag

Enligt ett dokument som Svenska Dagbladet tagit del av sa Mark Brzezinski att det inte räcker att komma med en ansökan om att vara med i Nato den dagen Sverige är i fara.

Han jämförde försvarsalliansen med ett försäkringsbolag.

– I dag finns det endast en realistisk säkerhetsaktör i Europa som kan förse er med en säkerhetsgaranti. Att vänta till sista minuten är ingen bra strategi. På samma sätt som det inte tjänar någonting till att köpa en försäkring till sitt hus när det redan står i brand – eller när grannens hus står i ljusan låga, sa han enligt Svenska Dagbladet.

Enligt källor till tidningen sågs beskedet som en kalldusch eftersom Sverige räknar med skydd trots att vi inte är med i Nato.

"Garanterar er inget skydd mot Ryssland"

Sverige är partnerland till Nato i och med att vi ingår i Partnerskap för fred - men det gör inte att vi kan räkna med hjälp vid ett angrepp, enligt Brzezinski.

– Att vara med i Partnerskap för fred och den möjliga avskräckningseffekt det kan ha garanterar er inget skydd mot Ryssland, sa han enligt tidningen och fortsatte:

– Ukraina hade närmare band med Nato än vad Sverige har.

Försvarsberedningen, där samtliga riksdagspartier finns representerade, ska den 15 maj lämna sin rapport över försvarets framtida utformning. Rapporten skulle egentligen ha lämnats två månader tidigare men i och med krisen i Ukraina förlängdes tiden.

Under tiden har flera länders ambassadörer besökt beredningen för att tala om utvecklingen efter krisen, skriver Svenska Dagbladet.