Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Samtal om romer bröt samman

Publicerad 2014-04-08

Hemliga svensk-rumänska samtal om hjälp till romer på plats bröt samman.

– Jag är rätt förbannad och ledsen, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson till TT.

Uttalandet är ett "slag över munnen" enligt Rumänien.

Sveriges förslag var att inrätta en expertgrupp i Bukarest för att se till att pengarna i EU:s strukturfonder verkligen plockas ut och når Rumäniens fattiga, uppger Dagens Nyheter.

Enligt Ohlsson måste EU-kommissionen ingå i gruppen – något rumänska regeringen inte accepterar.

– Vi har försökt under flera månaders tid från den svenska regeringen med mig som avsändare att sätta press på Rumänien. Det finns en stark politisk ovilja och oförmåga i landet att ta emot EU:s olika fondpengar för att bland annat hjälpa romerna på plats, säger hon.

Akut fråga

– Men vi ger inte upp. Jag hoppas att rumänerna ska nappa på det här erbjudandet, men vi kommer att gå vidare till EU-kommissionen direkt nu, för det här är en akut fråga som måste lösas.

Det handlar inte om att bli av med tiggarna på gatorna i Sverige och den fria rörligheten är helig, enligt Ohlsson.

– Jag är rätt förbannad och ledsen och irriterad. Sverige har som nation lagt fram ett bra och tydligt förslag, säger hon.

Men i ett mejl till TT via ambassaden i Stockholm skriver Eugen Teodorovici, ansvarig rumänsk minister:

"Jag är djupt oroad över den 'rasande' hållning som nyligen uttryckts av den svenska ministern Birgitta Ohlsson och även av hennes totalt orättvisa och odiplomatiska hållning gentemot Rumänien".

Svarar inte

Det "slag över munnen" Ohlsson ger Rumänien är inte i linje med det samarbete "jag trodde att vi åtnjuter" eller med båda staternas värderingar och ansvar för att försvara alla européers rättigheter, "oavsett etnicitet", skriver Teodorovici.

Han betonar att EU-pengar nått 131 000 romer i Rumänien, 20 procent av alla landets romer.

Samtidigt svarar inte ministern med ett ord något i det långa mejlet om Sveriges förslag om en grupp med inslag från EU-kommissionen, utan betonar i stället i huvudsak bilateralt samarbete.

TT