SD-ledaren på besök i jordanskt flyktingläger
Publicerad 2014-04-01
SD-ledaren Jimmie Åkesson har kritiserats hårt för sitt motstånd mot att flyktingar från krigets Syrien ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Igår besökte han flyktinglägret Za'atari i Jordanien där tusentals syrier befinner sig.
Men Åkesson är fortfarande övertygad om att Sverige inte ska ta emot syriska flyktingar.
När Migrationsverket meddelade att alla flyktingar från krigets Syrien, där över 100 000 människor dött, skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige om de ansökte om asyl sågs det av många som ett solidarisk och humant beslut.
Men alla var inte lika nöjda, Sverigedemokraterna kritiserade beslutet hårt och har i stället menat att Sverige gör mer nytta om hjälpen ges i närområdet.
Enligt SD:s Jimmie Åkesson går det inte att hjälpa folk rejält på plats och samtidigt ta emot flyktingarna i Sverige. Det är en inställning som kallats "hjärtlös" och kritiserats hårt av bland andra integrationssminister Erik Ullenhag (FP). Han har också fört fram att SD vill skära kraftigt i Sveriges generella bistånd.
– Sverigedemokraterna saknar all form av trovärdighet. Generella uppehållstillstånd är viktigt för att vi historiskt sett vet att det underlättar för dem att lära sig svenska och att få jobb, sa han efter en debatt mot Åkesson förra året.
”Berör på ett särskilt djup”
På måndagen befann sig Jimmie Åkesson tillsammans med flera andra SD-toppar i flyktinglägret Za'atari i Jordanien där det nästan enbart finns flyktingar från krigets Syrien.
– Vi har alla sett de hemska bilder som kablats ut, men det berör på ett särskilt djup att sitta öga mot öga med människor som berättar om mördade släktingar och bombade hem. Intrycken är många och det kommer att ta lång tid att smälta dem, säger Åkesson.
SD-ledarens resa till lägret, som drivs av UNHCR, har varit planerad i flera år. Med finns också SD:s biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid och gruppledaren Björn Söder.
Åkesson är fortfarande övertygad om att syriska flyktingar inte ska tas emot i Sverige, något som alla andra riksdagspartier tycker, utan hjälpas i närområdet.
– Man måste förstå att de flesta flyktingarna befinner sig i krisernas närområden och inte har möjlighet att ta sig till Europa, säger han.
”Slänger pengarna i sjön”
Med på resan, som avslutas på tisdagen, är också Åkessons stabschef Linus Bylund. Han säger att partiet kraftigt vill höja biståndsdelen som går till flyktingar, medan man är emot att till exempel syriska flyktingar får komma till Sverige.
– Det är oerhört kostsamt att med den typen av åtgärder bedriva flyktinghjälp. Det är att slänga pengarna i sjön. Vill man hjälpa människor som är på flykt och är utsatta ska man satsa pengarna på framför allt UNHCR:s verksamheter i närheten.
Vill ni inte att några syriska flyktingar alls ska få komma till Sverige?
– Det har vi inte tagit ställning till. Vi tycker det är oerhört oansvarigt att säga att man får uppehållstillstånd i Sverige om man är från Syrien. Det påverkar flyktingströmmen och de resurser vi kan lägga på att hjälpa människor i närområdet.
Blir det inte ett orimligt stort tryck på länderna i närområdet, som Jordanien, om inte andra länder tar sitt ansvar?
– Alla flyktingar vi pratat med säger att de vill bo där de bor i dag med bättre resurser och så fort som möjligt återvända till Syrien. Den förverkligas bäst genom att man ger de resurser man kan till UNHCR.
”Politiker ska göra det”
Vad säger du till dem som säger att Jimmie Åkesson åker till Jordanien med förutfattade meningar om att hjälp bara ska ges på plats?
– Så kan man alltid säga när politiker besöker verkligheten. Men vi tycker att politiker ska göra det. Vi pratar mycket om att ge stöd i närområdet och då är det på sin plats att vi bildar oss en faktiskt uppfattning om det.
Har ni på något sätt ändrat uppfattning?
– I inställningen att vi ska satsa mer resurser och hjälp i närområdet, så har vår idé om det stärkts kraftigt av vad vi sett och hört. Vår inställning har varit rätt från början. Men vi har lärt oss hur välfungerande ett flyktingläger är, människor lever drägliga liv i någon mening. Och hur vänliga alla är.