Finnarna vill se försvarsallians

Uppdaterad 2014-03-24 | Publicerad 2014-03-23

54 procent av finländarna uppger att de står bakom en gemensam försvarsallians med Sverige.

Finlands sak är vår.

Enligt en undersökning som publicerats av svenska Yle stödjer 54 procent av läsarna en gemensam försvarsallians med Sverige.

– Det kan hända att det aktualiseras om några år, det kan hända att det sker längre in i framtiden, säger Finlands försvarsminister.

Undersökningen har gjorts av det finska marknadsundersökningsbolaget Taloustutkimus på uppdrag av den finska public service-bolaget Yle.

Drygt 1000 personer tillfrågades - och 54 procent uppger att de står bakom en gemensam försvarsallians med Sverige. 36 procent säger blankt nej medan 9 procent uppger att de är osäkra.

– Att över hälften av finländarna kan tänka sig en militärallians med Sverige är inte direkt överraskande men nog definitivt en nyhet, säger försvarsminister Carl Haglund till Yle.

Ryssland rustar upp

Enligt Haglund visar undersökningen att att finländarna delvis är villiga att tänka om kring landets försvar i framtiden.

– Det visar också på det starka stödet för det nordiska och det svenska samarbetet och det är jag glad över, säger han.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Ryssland rustar upp nära den finska gränsen.

Sedan 2009 har basen i staden Alakurtti varit inaktiv, men redan i höst ska 3000 soldater från Rysslands nordliga flotta placeras i området.

Men trots den ryska mobiliseringen verkar finnarna ta närvaron av jätten i öst med ro. 

Enligt en enkät som Yle publicerade i lördags anser 75 procent att hotet från Ryssland är litet, medan var fjärde tror att landet kan utgöra ett hot mot Finland i framtiden.

”Visar att vi är smarta”

Utrikeshandelsminister Alexander Stubb anser att enkäten bevisar att finländarna är smarta.

– Det är ju en bra sak att folk inte är rädda. Det visar på att vi är smarta, rationella och lugna, säger han till Yle.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för Ryssland. Ryssland har varit vår granne ganska länge. Vi har varit en del av Ryssland och naturligtvis har vi haft problem i historien. Ibland fungerar förhållandet bättre ibland sämre. Just nu är vi inne i ett litet svårare skede, fortsätter Stubb.

ANNONS