AFP-journalist dödades i attacken

Uppdaterad 2014-03-23 | Publicerad 2014-03-21

Sardar Ahmad levde för journalistiken och stod upp för pressfriheten i ett land där reportrar lever under ständigt dödshot.

I förrgår sköts den 40-årige AFP-journalisten och Aftonbladetmedarbetaren till döds i ett attentat i Kabul.

– Han var en av de modigaste jag någonsin har träffat. Det var inte tid för honom att dö, säger vännen och kollegan Esmat Kohsar.

Samma dag som Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner mördades i Kabul etablerade vi kontakt med den afghanska reportern Sardar Ahmad, 40.

Nils Horner hade två dagar tidigare gjort samma sak och fått hjälp med tolk via hans mediebyrå Kabul Pressistan.

Sardar Ahmad var chockad över dådet - trots att våld mot journalister dessvärre är vardagsmat i Afghanistan.

– Jag kan inte få ihop att en västerlänning mördas så här kallblodigt mitt på öppen gata, sa han.

– Att journalister mördas händer inte här i Kabul, kanske i andra städer, men inte här.

Även barnen mördades

Sardar Ahmad blev en ovärderlig kontakt under bevakningen av mordet på Nils Horner. Han förklarade förgreningarna i de olika talibangrupperna, han förmedlade nya kontakter till oss och arbetade intensivt med att gräva fram nya uppgifter.

Att få möjlighet att hjälpa två journalister i Sverige att förstå situationen i Afghanistan var för honom en viktig uppgift.

– Kommer mitt namn att stå med i tidningen? Jag har släktingar i Sverige. De skulle bli stolta om de såg mitt namn, sa han.

Så sent som för tre dagar sedan ringde vi ett kollsamtal för att fråga om han hört något nytt om utredningen.

Han lovade att återkomma.

Det gjorde han inte. I stället sköts han kallblodigt till döds på Serena Hotels restaurang. Han besökte restaurangen för att tillsammans med sin familj fira det persiska nyåret. Attentatsmännen mördade även hans fru, Homaira, 32, deras sjuåriga dotter och fyraårige son.

Parets tvååriga son överlevde attentatet och vårdades i natt svårt skadad på sjukhus i Kabul.

Ville visa ett annat Afghanistan

Kollegor och vänner vittnar om att Sardar Ahmad vigde sitt liv åt journalistiken. Med ett enormt engagemang och ett stort mod förmedlade han rapporter till nyhetsbyrån AFP - som vi i Sverige sedan kunde ta del av. Hans specialområde var säkerhetsfrågor och i hans stora kontaktnät fanns allt från myndighetspersoner till ökända talibanledare.

Han ville också vidga rapporteringen och visa upp ett Afghanistan som inte bara domineras av död och elände. Som hans sista reportage för AFP - som handlade om lejonet Marjan som mirakulöst räddats från ett hustak i Kabul och publicerades i tisdags.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser har 44 journalister mördats i tjänsten i Afghanistan sedan 2002.

Nu är siffran 45.

– Han var min kollega och vän. En fin människa som brydde sig om andra och levde för journalistiken. Vad det än handlade om att rapportera, säger Esmat Kohsar, kollega på Kabul Pressistan.