Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sanktionerna hånas – av Ryssland

Publicerad 2014-03-21

Omvärlden försöker straffa Ryssland med ännu hårdare sanktioner.

Men enligt experten Jakob Hedenskog är åtgärderna fortfarande för mesiga.

– Reaktionen från Ryssland verkar snarast vara att det här är fånigt, säger han till TT

Kaoset kring vad som händer i Ukraina är enormt. Landet har nu undertecknat det politiska avtalet som utlöste hela krisen – och allierar sig därmed med Europa.

Samtidigt meddelas det ifrån Moskva att överhuset där just har klubbat avtalet som gör Krim till en del av Ryssland.

Nu reagerar omvärlden allt hårdare på Putins agerande och sätter in strängare åtgärder. USA:s nya sanktioner ser till att kunder till de stora ryska bankerna Rossija och SMP inte kan betala med Mastercard och Visan, enligt Reuters.

Reaktionen: Fånigt

EU släpper även ytterligare tolv namn, till den ursprungliga lista på 21 namn, som drabbas av sanktioner. Personerna drabbas av inreseförbud till EU och får sin tillgångar frysta, rapporterar AP.

Men Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, tror inte att sanktionslistan får någon effekt på kort sikt.

– Reaktionen från Ryssland verkar snarast vara att det här är fånigt, säger han till TT.

Men EU:s möjligheter att straffa Ryssland – utan att skjuta sig själv i foten, är inte många. Många EU-länder är beroende av rysk olja och gas och Ryssland är en stor handelspartner i Europa.

– Militära medel är ju uteslutet. Då är det ekonomiska påtryckningar, att kasta ut Ryssland ur G8 och liknande markeringar som står till buds, säger Hedenskog.

Vill ha mer än Krim

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, tror att det finns en risk att Ryssland stannar kvar i Ukraina – om sanktionerna fortsätter vara milda.

 – De har en kraftig signalverkan. Men om det inte svider mer än så här kanske Ryssland tycker att det är värt det, säger hon.

Samtidigt är det svårt att se vad som skulle kunna stoppa Putin just nu.

– Långsiktigt kunde det vara något som slår mot den ryska energiexporten. Det skulle kosta väldigt mycket, säger Persson.

Gudrun Persson tror att Putin har siktet inställt på mer än Krim, även om han sänder ut dubbla budskap.

– Den politiska rörelsen i Moskva är att fortsätta. Han har full handlingsfrihet att fortsätta ochsäger att Kiev är alla ryska städers moder.