Reinfeldt orolig inför toppmötet
Publicerad 2014-03-19
I morgon åker statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Bryssel för att diskutera om det krävs hårdare sanktioner mot Ryssland.
Samtidigt är Sveriges regering beredd att ihop med nordiska och baltiska länder ge ett lån till Ukrainas regering.
– Min oro över det ryska beteendet är mycket stor, säger Reinfeldt.
Aftonbladet livesänder EU-nämndens möte
I söndags genomfördes en folkomröstning på Krimhalvön där befolkningen röstade för att landsdelen ska lämna Ukraina och införlivas i Ryssland. President Vladmir Putin har också sagt att han accepterar utslaget och ryska trupper finns på plats i landsdelen. Kritiken från det internationella samfundet har sedan dess varit mycket hård.
På ett extra toppmöte i Bryssel den 6 mars beslutade stats- och regeringscheferna inom EU att införa sanktioner i flera steg. Redan har visumförhandlingar med Ryssland avbrutits. Dessutom har det införts ekonomiska sanktioner mot ansvariga personer i Ryssland, till exempel frysta tillgångar och inreseförbud.
”Stor oro”
I morgon åker Fredrik Reinfeldt till Bryssel för ännu ett toppmöte, som egentligen skulle ha stort fokus på unionens klimatpolitik. Men även denna gång tvingas EU-ledarna att diskutera den ryska aggressionen mot Ukraina.
När statsministern i dag besökte en gymnasieskola i Tumba utanför Stockholm fick han flera frågor från eleverna om situationen i Ukraina. Efter sitt anförande utvecklade han:
– Jag har stor oro över det ryska beteendet. Det handlar om den känsla av seger som förmedlas i ryska medier. Där förmedlas en bild av att Ukraina leds av vissa krafter, men det är en bild som inte stämmer. I rysk media påstås även att det finns risker för ryskspråkiga i Ukraina och det används som en ursäkt för militär intervention och annektering av landdelar, säger han.
Bryter mot internationell rätt
Reinfeldt beskriver Vladmir Putins beteende som självupptaget, oberäkneligt och svårläst.
– De gör så många fel som man kan begå och det bryter mot internationell rätt och den kollektiva säkerhet vi har jobbat med sedan kalla kriget. Det bör vi känna stor oro för.
EU-ledarna har tidigare hotat Ryssland med att det kan bli tal om hårda ekonomiska sanktioner om landets beteende fortsätter.
– Det är det vi ska diskutera i Bryssel så att vi kan agera samfällt. Men de 28 länderna har väldigt olika historiska och ekonomiska band till Ryssland och det påminns man om när det börjar talas om större och tyngre sanktioner, säger han.
”Finns risker med sanktioner”
Fredrik Reinfeldt själv är osäker på att hårda ekonomiska sanktioner är den bästa vägen att vandra.
– Ett problem med dem är också att de inte alltid fungerar. De riskerar att skapa en tryckkokare i Ryssland, att sanktionerna används som en metod i den ryska debatten att beskriva västerlandet som ologiskt, korrupt och beståendes av en massa politiker som bara tänker på homosexuellas rättigheter. Det finns risker förknippade med detta och det är vi väl medvetna om. Vi behöver ett starkt Europa som nu går i takt.
Det är inte första gången som Ryssland tar landsdelar av sina grannar i besittning, det händer för några år sedan i de georgiska landsdelarna Sydossetien och Abchazien.
– Det är väl uppenbart att det här följer en sorts syn som Putin själv uttryckt det, att Sovjetunionens kollaps var ett stort geopolitiskt misslyckande. De har ett intressesfärstänkande som de förknippar geografiskt men också kopplat till personer som talar ryska. Vi accepterar det inte, men det är den logik han använder.
Beredda ge lån
Samtidigt meddelade i dag finansminister Anders Borg (M) att Sveriges regering är beredd att ihop med nordiska och baltiska länder ge ett bilateralt lån till Ukrainas regering. Lånebeloppet antas hamna något under tidigare liknande lån Sverige har gett till länder som Irland, Lettland och Island, enligt Borg.
– Vi anser att det är fler EU-länder som bör göra detta. Det finns ett rätt betydande finansieringsgap som behöver täckas, säger Borg till TT.
Den svenska linjen kommer att tas upp av statsminister Fredrik Reinfeldt när han träffar andra EU-ledare i veckan.