Clinton varnar för fortsatta ryska aggressioner
Publicerad 2014-03-19
Länder nära Ryssland kan drabbas om den ryske presidenten Vladimir Putin kommer undan med sina aktioner i Ukraina.
Det säger USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton.
– Människor måste mobilisera sig för att skydda sig mot framtida hot, säger hon enligt AP.
Hillary Clinton mötte i går pressen i samband med ett besök i Montreal i Kanada.
Konflikten över Krim är en ”värdekollision” menar den forna utrikeministern, rapporterar AP.
”Upp till Putin”
Clinton refererar det snabba ryska övertagandet av Krim som ett försök av Putin att utmana de gränser som sattes efter andra världskriget.
– Vi kommer att stå upp för olagliga handlingar och vi kommer att visa att vi har en bättre modell, precis som vi gjorde för 50 år sedan. Det kräver kontinuitet och uthållighet och det kräver helt klart en samsyn över hela det politiska spektrumet i vårt land, säger hon.
Hillary Clinton har tidigare denna månad jämfört Putins handlingar vid Krimhalvön med Adolf Hitlers under 1930-talet. Och att Putin ”slösar bort” sitt lands potential.
Vid pressmötet i går sa Hillary Clinton hoppades hon att ett nytt Kallt krig kan undvikas.
– Det är uppenbart att ingen vill se det. Men jag tror att det i första hand är upp till Putin, säger hon enligt CNN.
”Ingen vapenskramling”
Men hon varnade även för konsekvenserna om konflikten består:
– Om han tillåts komma undan med det där, tror jag att vi kommer att få se länder som antingen direkt kommer stå inför ryska aggressioner eller underordnas med deras politiska system så att de i praktiken förvandlas till vasaller, snarare än suveräna demokratier, säger Clinton.
Den forna utrikesministern förespråkar ett ”tvåspårigt” närmande för att lösa krisen som inkluderar ekonomiska incitament och att västvärlden ”står upp för våra värderingar”.
Tillsammans med sanktioner mot Ryssland argumenterade Clinton för ett ökat finansiellt och tekniskt stöd för ett demokratiskt styre i Kiev.
– Vi behöver inngen vapenskramling och allt det där. Det är inte bra. Men människor måste mobilisera sig för att skydda sig mot framtida hot. Det kanske tar ett år, det kanske tar två år, men det behöver ske långsamt och stabilit. Och sedan när folk ännu en gång kan se skillnaden, då kommer folk att se de vad de har för val.