Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Fredrik Reinfeldt kan framstå som otrevlig”

Publicerad 2014-03-14

Statsvetaren om Reinfeldts nya strategi

Anders Borg (M) talade sig varm om sin studiemedelssänkning – trots massiv kritik.

Då slopade statsminister Fredrik Reinfeldt åtgärden.

– Det här är ett utslag av en tilltagande desperation inom Moderaterna och Alliansen, säger Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala Nyhetsbyrån.

Svend Dahl.

Han ser ett tydligt mönster i den moderata statsministern Fredrik Reinfeldts beteende. Med ett halvår kvar till riksdagsvalet börjar M-ledaren och partiet att bli allvarligt oroade för opinionssiffrorna, som just nu sjunker, och därför satsa på att lyfta fram ledaren.

– Moderaterna vet att Fredrik Reinfeldt är en tillgång, då måste han fram i så många sammanhang som möjligt med ett tydligt budskap, säger Svend Dahl.

I fråga om den kritiserade åtgärden att studiemedlet skulle höjas med 1 000 kronor genom att bidragsdelen sänktes med 300 kronor fick finansminister Anders Borg ta smällarna fram till dess att Fredrik Reinfeldt kovände på torsdagen – och åtgärden slopades.

– Jag ser det som ett utslag av en tilltagande desperation inom Moderaterna och Alliansen. Man var helt enkelt inte förberedd på den kritik man skulle få, då är det naturligt att Reinfeldt signalerar att han håller i den övergripande politikinriktningen. Ska man göra en grej av att man drar tillbaka något kan man inte smyga ut det. Fredrik Reinfeldt måste framstå som personen som tar intryck av väljarnas oro i det fallet.

Dålig koll

När Fredrik Reinfeldt gjorde sitt utspel under torsdagskvällen ville Anders Borg till en början inte kommentera det hela. På fredagen sa han till TT Nyhetsbyrån att det inte var något konstigt att man ändrat sig.

– Att man i beredningsarbetet tar ett steg framåt och två steg bakåt och ett åt sidan och sedan hittar en bättre väg framåt, det tycker inte jag är så komplicerat, sa Borg.

Svend Dahl tolkar det däremot som ett tydligt tecken på att Moderaterna har dålig koll på vad man gör just nu.

Att profilera partiledaren inför ett val är inget konstigt, säger han. Däremot har Fredrik Reinfeldt inte tidigare gjort det på bekostnad av sina ministrar.

– Det som är nytt är att han säger emot ministrar. På så sätt påminner det om Göran Persson, som vid tillfälle körde över ministrar gång efter gång. Den här nya strategin kan få honom att framstå som otrevlig och osympatisk.

En annan fråga där Fredrik Reinfeldt ändrat ton är frågan om ökade resurser till försvaret.

I januari förra året kallade han försvaret ett särintresse, och i januari det här året sa han att rysk upptrappning inte innebar ett hot för Sverige. Så plötsligt i mars i år öppnade han för ökade resurser och bättre insatsberedskap. Försvarsminister Karin Enström fick ytterst få tillfällen att uttala sig i frågan.

– Det kan vara väldigt otacksamt att vara minister. Ena dagen får man administrera en politik man kanske inte är övertygad om. Nästa dag har partiet ändrat sig, säger Svend Dahl.

Sa emot sin chef

Ett tillfälle där Reinfeldt dock inte lyckades med sin nya framtoning var i den utrikespolitiska frågan om säkerhetsläget på Krimhalvön, där ryska trupper gör sig redo att strida mot ukrainskt styre.

Fredrik Reinfeldt uttalade sig i SR Ekot om att han kunde ha förståelse för Rysslands agerande på den ryska minoritetens oro. Utrikesminister Carl Bildt (M) var snabb med att säga emot sin chef.

– Det var ett försök av Reinfeldt att visa att det är han som är statsminister i ett allvarligt läge. Att det inte samordnades bättre är konstigt. Vi fick bilden av att statsministern och utrikesministern inte pratat med varandra, säger Svend Dahl.

Den förändrade statsministern är ett tydligt tecken på att det snart är riksdagsval.

– Det handlar om att höja Moderaternas profil. Reinfeldt måste visa att han inte bara är en lugn och trygg statsman, utan också en partiledare som vill vinna ett val.

Men det finns också risker med att positionera sig så tydligt, tycker Svend Dahl.

– Det andas en viss desperation när man är så ängslig att förlora att man inte klarar hålla fast vid sin politik, som i frågan om studiemedel.