Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Beskedet som gör dig iskall

Publicerad 2014-03-13

Isvindar från Arktis - 15 minusgrader och halka

Grillkolen inköpt och flintasteken i kylen?

Tänk om - nu blir det minusgrader igen.

Iskalla vintervindar sveper in över hela landet i helgen.

Kabang! sa det. Men den efterlängtade våren ser ut att bli kortvarig. Nu är kylan på väg tillbaka. Ett lågtryck från Norska havet ska dra in över landet på lördag, uppger SMHI.

Halka och is

– Det är en väldig omsvängning. Vi kommer att få minusgrader från Norrland till Götaland som håller i sig i minst en vecka, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

Prognosen visar att temperaturerna i Svealand och Götaland hamnar på mellan ett och tio minus. I Norrland letar det sig ned till hela 15 minusgrader. Och inte nog med det - ytterligare en snösmocka väntar.

– I Norrland kan det bli upp emot en decimeter snö enligt våra prognoser. Längre ned i landet blir det inga jättemängder. Men eftersom det väntas bli tio minusgrader på nätterna så bör man akta sig för halka och is, säger Pia Hultgren.

”Blir besvikna”

Stefan Jahge, 49, från Stockholm är en av många som njutit av de senaste dagarnas strålande vårväder.

– Vad säger du, att kommer snön tillbaka? Det är ju fruktansvärt. Vi behöver inte en till snösmocka till. Nu vill jag ha vår, säger han.

Lars Helldin är överläkare i psykosrehab på NU-sjukvården. Han menar att det kan vara tufft att hålla humöret uppe under våldsamma väderväxlingar.

– Det är klart att många blir besvikna. En kort köldknäpp klarar nog de flesta men om kylan håller i sig flera månader kan det bli betydligt jobbigare, säger han.

Vitaminboost

Men än är det inte dags att deppa ihop, tycker han.

– Många har nog fått sig en välbehövlig vitaminboost av de senaste dagarnas fina väder. Det gäller att ta vara på de soltimmar vi fått och inte bli frustrerad nu, säger han.

Ida Persson