FP kräver att fler döms till att bära fotboja

Publicerad 2014-03-08

ÖREBRO. På den internationella kvinnodagen lanserar Folkpartiet en rad förslag för att stärka skyddet för utsatta och trakasserade kvinnor.

Partiet kräver att fler män som förföljer och slår ska dömas till att bära elektronisk fotboja.

– Överträdelser av kontaktförbudet ska leda till fängelse, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Folkpartiets riksmöte i Örebro inleddes med tal av partiledaren Jan Björklund. Aftonbladet kunde redan i går berätta att delar av talet skulle handla om det akuta läget i Ukraina. FP kräver att landet ska få en snabbväg in i unionen.

Men Björklund inledde talet med att lansera en ny satsning mot våld mot kvinnor i nära relationer.

– Det är flera tusen kvinnor i Sverige som regelbundet lever i stor skräck därför att den man de en gång levde ihop med nu förföljer dem och trakasserar dem. De får ofta en hjälp som är helt otillräcklig, säger Björklund.

Den man som under en längre tid hotar en kvinna kan i dag dömas till kontaktförbud. Det finns i dag tre typer av förbud, där fotboja kan användas i det särskilt utvidgade kontaktförbudet vilket är den högsta nivån.

Används sällan

Men enligt Jan Björklund är situationen i dag mycket illa - och fotbojan används sällan.

- Bara 2012 anmäldes över 6410 fall av överträdelser av kontaktförbudet. Då krävs det ändå mod av den skräckslagna kvinnan att anmäla. Inte ett enda fall i Sverige har hittills lett till att en enda man varit tvungen att bära fotbojan. Det händer i dag ingenting när kontaktförbud bryts,  säger Björklund.

FP lanserar i dag ett program där målet är att stärka skyddet för utsatta kvinnor. Partiet kräver att fotboja ska användas redan på den andra nivån av kontaktförbudet.

– Det beror mycket på att lagstiftningen är för tam. De behöver vara så att en man som för första gången bryter mot kontaktförbudet ska omedelbart få fotboja. Vitsen med den är att polisen märker om han går innanför det skyddsområde där han inte får vara och kan då ingripa, säger han.

Ska ta upp i regeringen

Björklund har ännu inte diskuterat förslaget med sina kollegor i regeringen.

– Om man bestämmer sig för det här skulle det kunna bli verklighet om ett år. För dagen är det ett förslag från Folkpartiet. Men jag ska så klart ta upp det i regeringen och i den rättspolitiska arbetsgruppen, säger han.

Förutom att man vill att fler ska dömas till fotboja kräver FP  att de som sedan bryter mot kontaktförbudet ska dömas till fängelse. Dessutom vill man se fortsatt stöd till landets kvinnojourer och fler skyddade boenden. Man vill också se att straffet höjs för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. FP vill se att ett års fängelse är minimistraffet i stället för dagens nio månader.