Kamil Ryba dömd för hot mot tidning

Publicerad 2014-03-06

Högerextremisten Kamil Ryba, 29.

Högerextremisten Kamil Ryba, 29, döms till fängelse efter att ha bombhotat tidningen GT.

Ryba ser ut att vara den första i Sverige som döms för brott mot medborgerlig frihet.

– Han har försökt påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis satt yttrandefriheten i fara, säger åklagaren Ulrika Åberg.

Kamil Ryba, ledare för högerextremistgruppen Swedish Defence League (SDL), har besökt GT-redaktionen i Göteborg vid två tillfällen och högljutt riktat kritik mot tidningens journalistik om näthat.

Vid första tillfället kastade han ägg, och varnade sedan för att det inte skulle vara ägg han kastade nästa gång.

Vid det andra tillfället, i januari, lämnade han ett paket som innehöll en koran och en kniv, adresserat till tidningens chefredaktör Frida Boisen, och ansvarig utgivare Thomas Mattsson. Redaktionen fick utrymmas på grund av hotet.

Ryba tog snabbt på sig ansvaret för händelserna, men säger i förhör att hans syfte inte varit att bombhota. ”Det är inte hans fel att de kände sig hotade”, står det i domen.

Men Göteborgs tingsrätt har en annan bild.

Hot mot tidningen

I domen skriver man att Kamil Ryba gjort sig skyldig till hot mot tidningen, och man också den ovanliga tolkningen att han gjort sig skyldig till brott mot medborgerlig frihet.

Åtalspunkten togs upp av kammaråklagaren Ulrika Åberg, som berättar att hon inte hittat något annat fall där någon dömts för brottet.

– Jag är väldigt nöjd med att tingsrätten har funderat och kommit fram till att det handlar om brott mot medborgerlig frihet. Jag analyserade situationen så att det här var ett upprepat beteende mot GT och Expressen där han utövat olaga hot kopplade till tidningsartiklar man skrivit. Han har försökt påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis sätta yttrandefriheten i fara.

Ulrika Åberg yrkade på att Kamil Ryba skulle dömas till ett fängelsestraff som inte skulle understiga sex månader.

”Udda brottsrubricering”

Göteborgs tingsrätt dömde Ryba till fängelse i sex månader.

– Jag ska ta ställning till påföljden när jag läst domen, säger Ulrika Åberg.

Rybas advokat Anders Kollberg säger att man kommer att överklaga domen.
– Det är en udda brottsrubricering som aldrig prövats tidigare och bara av det skälet är det intressant att pröva om den står sig, säger Kollberg.

Kamil Ryba har under rättegången sagt att han inte har försökt hindra pressen med sitt handlande, utan att det är reaktioner på artiklar som gjort att han agerat.

– Handlandet har inte varit med avsikt att hindra någon publicering är hans synpunkt. Så av den grunden är det en felaktig rubricering, enligt honom.

Kamil Ryba har även förnekat olaga hot, som är den alternativa rubriceringen som tingsrätten har haft att ta ställning till.

– Även den rubriceringen tycker han alltså är felaktig, säger Anders Kollberg.