Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Farligaste situationen i Europa sedan kalla kriget”

Publicerad 2014-03-03

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson chattade med läsarna.

Här är frågorna och svaren.

Kommentar från Eva

Varför säger du att de inte sitter några nazister i ledningen i Kiev? Vice premiärminister är Svoboda, likaså riksåklagaren, ekonomiministern och jordbruksministern. De har fått fyra (enligt AB igår så är de 6)tunga miniterposter i den "nya" interimregeringen. Men varför hyschas det så om detta?

Wolfgang Hansson: Det är inget som det hyschas om. Men i den dramatiska utvecklingen med krigsrisk för dörren är kanske inte sammansättningen av Ukrainas regering en toppfråga. Det är en tillfällig regering som sitter i landet i väntan på val den 25 maj. Premiärministern är en ansedd politiker från ett parti som tidigare styrt landet.

Kommentar från Lenny

Om Ryssland kan invadera andra länder ostraffat, finns det då inte en risk att Kina gör samma sak och invaderar Taiwan med ursäkten att man skall skydda kineser?

Wolfgang Hansson: Det är ett av problemen med Putins aktion. Att den minskar respekten för folkrätten och internationella avtal. Sen tror jag inte Kina har några omedelbara planer på att invadera Taiwan särskilt inte nu när ön har en Kinavänlig president.

Kommentar från MissDanska

Är det inte klart nu att istället för Rysslands isolering behöver vi få kontakt med det och sträva efter ett SAMARBETE och respekt för varandra??? Rysslands isolering och det eviga tjatet leder Europa till ett nyttkrig.Usa gör värre än ryssland,men ingen gör ngt åt det

Wolfgang Hansson: Jag tror inte heller på att isolera Ryssland. Samtal och samarbete är nästan alltid effektivare. Samtidigt måste världen göra klart för Putin att hans aktion på Krim är oaccetabel.

Kommentar från Peter

Hej! kommer ni journalister att bli lite mer intresserade och grävande angående frågor som rör den historiska vanvården av det Svenska försvaret och dess anställda nu när våra politiker ännu edgång visat sig vara totalt värdelösa på att hantera våran gemensamma säkerhet?

Wolfgang Hansson: Misstänker att försvarsfrågorna kommer att stå högt på dagordningen den närmaste tiden på grund av krisen i Ukraina och Rysslands militära aktioner.

Kommentar från Menny

Varför blev det inga sanktioner när USA ockuperade Iraq? varför ska vi stötta dem hela tiden och svälja lögner och hyckleri?

Wolfgang Hansson: Därför att USA sitter i FN:s säkerhetsråd och kan blockera alla internationella sanktioner. Precis som Ryssland nu kan. Det är helt enkelt så att de starka kan bryta mot reglerna utan att riskera särskilt mycket påföljd.

Kommentar från SEB

På vilket sätt skiljer sig denna invasion mot USA-Irak 2003?

Wolfgang Hansson: Folkrättsligt finns det klara likheter. Irakkriget är ett exempel på när USA gjort precis det man nu anklagar Ryssland för. Men det gör ju inte den ryska invasionen av Krim mer laglig för det.

Kommentar från Jonathan

Varför vill/kan inte EU, USA, Nato och FN göra något praktiskt t.ex. skicka in fredsbevarande trupper

Wolfgang Hansson: I ett längre perspektiv är fredsbevarande trupper eller observatörer ingen omöjlighet. Men att göra det nu utan att vara överens med Ryssland skulle kunna bidra till ytterligare militära aktioner. Därför koncentrerar sig USA, EU på diplomati.

Kommentar från Joppe

Varför får USA gå in i andra länder på sämre anledning än tex ryssland

Wolfgang Hansson: Det får inte USA. Kritiken var hård när man invaderade Irak 2003. Den är hård mot att Obama skjuter ihjäl terrorister i främmande länder från obemannade flygplan. Problemet är att som världens enda supermakt är det svårt för någon annan att ingripa när USA bryter mot folkrätten. Precis som det numera är svårt att göra det när andra stora länder som Ryssland och Kina gör det. Länder som har veto i FN:s säkerhetsråd.

Kommentar från Martin

Är det inte lite märkligt att omvärlden erkände de nya ledningen i Ukraina så snabbt? Kan godkännandet av den nya ledningen bero på att det passar agendan i väst och att demokratiska principer trots allt inte väger så tungt? Julia Tymoshenko var väl också gravt korrumperad.

Wolfgang Hansson: Nej, jag tycker inte det är konstigt eftersom president Janukovitj flydde och hans regeringsparti bytte fot. Annars hade den nya regeringen aldrig kunnat godkännas av parlamentet. Sen var det säkert många i väst som tyckte det var skönt att Janukovitj försvann utan att just då fundera närmare över vilket svar det skulle utlösa från Ryssland.

Kommentar från Karl

Jag är Svensk medborgare och har min Familj i Sevastopol på Krim. Både Hustrun och Dottern är Ukrainska medborgare. Är det någon fara för mig att resa dit? Är det någon fara för dem som Ukrainska medborgare?

Wolfgang Hansson: Det är svårt att säga. I nuläget verkar det inte vara någon fara. Varje sig att vara ukrainsk medborgare på Krim eller att resa dit. Men det läget kan ju snabbt ändras.

Kommentar från max

Tror du att Putin har en större plan än bara denna konfliken? Ryssland utförde krigsövningar i Europa samt att dem rustade upp Rysslands armé för väldigt mycket pengar för inte så länge sedan.

Wolfgang Hansson: Hans större plan är ingen hemlighet. Putin vill återupprätta lite av den stormaktsstatus som landet hade under Sovjetunionens tid. Han kallar upplösningen av Sovjet för 1900-talets värsta geopolitiska misstag. Han rustar medvetet upp de militära styrkorna. Han vill samla de forna Sovjetrepublikerna i något slags samarbete som styrs från Moskva.

Kommentar från Violetta

Är det inte så att Eu ställde ultimatum på Ukraina vilket delade landet och sedan ledde till en statskupp? Att Putin har invaderat Ukraina är sant men är det inte EU som är emot ett dubbel samarbete? Eller har du källor på att dom är positiva till det?

Wolfgang Hansson: EU ställde inget ultlimatum. Man krävde att Janukovitj skulle släppa Julia Tymosjenko ur fängelset för att få skriva på EU-avtalet. Däremot håller jag med om att EU varit väldigt på i sin strävan att hjälpa demonstranterna och stjälpa Janukovitj vilket retade upp Putin.

Kommentar från Diaz

Varför pratar ni inte om Nazisternas frammarsch i Kiev?

Wolfgang Hansson: Det var ett otroligt tjat om nazisterna i Kiev. Det är inte nazister som sitter i ledningen. Premiärministern är från samma parti som Julia Tymosjenko som var med och drev igenom den Orangea revolutionen 2004. Däremot finns det starka nationalistiska strömningar i Ukraina som är problematiska precis som det finns sådana i Ryssland och många andra länder i spåren av hög arbetslöshet och ekonomisk kris.

Kommentar från Michael

Det finns många olika sidor i denna frågan, många invånare i Ukraina tycker att dom skall vara Ryssland troget, de yngre vill närma sig EU bl.a för att få lättare att resa och få en friare rörlighet. Många äldre tycker det är bättre att vara nära Ryssland.

Wolfgang Hansson: Precis. Det naturliga vore ju att Ukraina ska kunna ha ett avtal med EU samtidigt som man har vänskapliga relationer med Ryssland och en stor handel med sin mest naturliga partner. EU har inget att invända mot det. Däremot verkar Putin ha svårt att förlika sig med den tanken.

Kommentar från Guest

Är inte hela denhär grejen väldigt uppblåst?

Wolfgang Hansson: Om man tycker att det är helt i sin ordning att Ryssland invaderar ett grannland och hotar med krig, så visst. Det är väl förmodligen den farligaste situationen Europa befunnit sig i sedan Kalla krigets dagar. Uppblåst? Nja….

Kommentar från Guest

Räknas Ryssland som en demokrati?

Wolfgang Hansson: Ja i den mening att man genomför demokratiska val. Det råder ingen tvekan om att Putin är vald av en majoritet av ryssarna. Däremot använder han sin makt för att undergräva demokratin. Ryssland har inga oberoende domstolar, en stor del av media kontrolleras av Putin och man stiftar lagar som utgör brott mot mänskliga rättigheter.

Kommentar från Anton

Och vad innebär det att man bryter mot internationell lag? Vad blir konsekvenser av detta? det verkar som att lagen finns där bara för "att"

Wolfgang Hansson: Tyvärr är det så att nära stora länder bryter mot folkrätten blir det sällan några konsekvenser. Dessa länder har veto i FN:s säkerhetsråd och kan därmed stoppa alla former av sanktioner mot det egna landet.

Kommentar från Nikolay

Tror du at USA är bakom detta ? Kan detta vara en manöver för at tvinga Ryslan at vända blicken mot Ukraina och då har USA fri väg in till Syria utan rysk motstånd för att ryssarna har fult upp på egen hand med Ukraina ???

Wolfgang Hansson: Alla den här typen av konspirationsteorier tycker jag man ska vara försiktig med. Obama har ju gång på gång visat att han inte är beredd att gå in med trupp i Syrien och jag ser ingen anledning till att han skulle ändra sig på grund av Ukrainakrisen.

Kommentar från Nadiya

vad är det Reinfeldt tycker är brott som Ryssland har mot internatioll rätt och FN stadga? med tanke på att Krim har bett om hjälp från Ryssland och ryssland har legetimt hjälpt dom..

Wolfgang Hansson: Krim är inte en nation. Ryssland kan inte militärt gå in i ett annat land med motivet att skydda sina medborgare. Åtminstone inte om man ska följa folkrätten och internationella avtal. Men Putin är inte den ende som brutit mot dessa principer. Så gjorde George W Bush när han invaderade Irak 2003 utan FN-mandat.

Kommentar från Niclas

Läser att Polen har dragit ihop styrkor i skickat till gränsen mot Ukraina vad skall man dra för slutsatser om det? Sedan Putin o Ryssland sitter ju verkligen med Äss i rockärmen o verkar kunna diktera alla villkor i världspolitiken då Nato EU och USA verkar lama o bara kan fördöma det som händer i Ukraina det skall bli intressant att se Putins nästa drag för jag tror inte han nöjer sig med Krim o Ukraina han drömmer tillbaka till Sovjets glansdagar.

Wolfgang Hansson: Polen vill säkert att Nato ska ingripa men de flesta övriga länder är emot. Det finns militärstrateger som spekulerar i att Polen kan gå in i västra Ukraina ifall Ryssland går in i östra.

Kommentar från Guest

hur säkert är det för journalister i Ukraina?

Wolfgang Hansson: Pratade i går med min kollega Jerker Ivarsson, utsänd fotograf för Aftonbladet på Krim. Han kände sig helt trygg. Men läget kan givetvis ändras snabbt. Det fick jag själv erfara i Kiev för några veckor sedan när en krypskytt sköt en man som stod alldeles bredvid mig.

Kommentar från jonas

Ifall Ryssland går hela vägen och det blir ett fullskaligt krig, Kommer då Sverige att bistå med militärt stöd ifall NATO och FN ger sig in i leken?

Wolfgang Hansson: Jag har väldigt svårt att tro att Sverige på något sätt skulle blanda sig i konflikten militärt annat än möjligen med observatörer eller fredsbevarande trupper.

Kommentar från Jonathan

Tror ni Sverige kommer återinföra värnplikt nu, när det är uppenbart att Ryssland är återigen ett hot mot väst ?

Wolfgang Hansson: Jag vill minnas att sossarna tog upp just den frågan nyligen och ville ta upp en diskussion om att återinföra åtminstone mönstringen. Säkert kommer fler att ta upp den tråden nu. Men om igen - Ryssland är idag inget hot mot Sverige.

Kommentar från Marcus

Ryssland har visserligen en stor armé. Men har inte väst en tendens att överskatta dess förmåga? Den ryska befälhavaren för styrkorna som invaderade Georgien fick ju sparken efteråt vilket tyder på ryssarna hade problem med en sådan begränsad operation

Wolfgang Hansson: Du har rätt. Men efter Georgien har Putin satsat hårt på att modernisera armén. Jag tror inte väst har något att frukta från Ryssland men när Putin bråkar med sina grannar så destabiliserar det även situationen i Europa. Numera är ju många länder sammanlänkade med handel, företag och så vidare.

Kommentar från Guest

varför håller tyskland låg profil?

Wolfgang Hansson: Angela Merkel talar ryska och har normalt mycket goda relationer med Putin. Hon vill säkert vinnlägga sig om att inte ytterligare inflammera situationen utan istället försöka bidra till att krisen löses med diplomatiska medel istället för militära.

Kommentar från Andreas

Testar igen då. Rysslands gasledning i östersjön. Kan den varit planerad av Ryssland just för att dom redan då planerade detta senario och inte ville vara beroende av sin gasledning genom Ukraina? Väst ligger alltid efter och tror det bästa om alla eller?

Wolfgang Hansson: Jag tror knappast Putin har den kristallkulan men en sådan gasledning är givetvis strategisk viktigt och alla länder försöker låta bli att lägga alla sina ägg i samma korg.

Kommentar från Nils

Hur stor är chansen att Ryssland går in i Ukraina? Läste just att det pågår demonstrationer för Ryssland i Donetsk. Ser Ryssland detta som en chans att gå in

Wolfgang Hansson: Man kan mycket väl tänka sig att Putin använder sådana demonstrationer (vilka för övrigt kan vara styrda från Ryssland) som förevändning för att gå in i östra Ukraina. Just nu verkar han nöja sig med Krim.

Kommentar från Guest

hur snabbt kan USA skicka trupper till Ukraina?

Wolfgang Hansson: USA har inga planer på att skicka några trupper till Ukraina. Det skulle ta veckor och månader för att få dit en styrka som militärt kan utmana ryssarna.

Kommentar från Penelope

Vad är chansen att Janukovitj bosätter sig i Ryssland och tas om hand av ryska regeringen/militären? Eller kommer han att vara i skymundan ?

Wolfgang Hansson: Janukovitj befinner sig redan i Ryssland och har fått skydd där. Han verkar inte stå högt i kurs hos Putin men kanske kommer han att använda honom ifall han försöker sätta in en ny regering i Kiev. Men då måste han först invadera hela Ukraina militärt och dit är det förhoppningsvis ändå en bit.

Kommentar från Anders

Vad har NATO med Ryssland-Ukraina att göra?

Wolfgang Hansson: Ukraina har ett samarbete med Nato men är inte medlem. Även Ryssland och Nato samarbetar under normala förhållanden.

Kommentar från Axel H

Kan eventuella kriget mellan Ukraina och Ryssland eskalera till andra konflikter? T.ex. som Skotten i sarajevo.

Wolfgang Hansson: Det finns alltid en risk för spridning. Konflikten är ju redan internationell genom att EU och USA så hårt står på den nya ukrainska regeringens sida. Så länge diplomaterna får jobba istället för automatvapen och kanoner finns det dock hopp om en lösning utan alltför mycket blodsspillan.

Kommentar från Matte

Finns det fler länder än Ryssland som inte erkänner regeringen i Ukraina med nazister som genom väld tagit makten?

Wolfgang Hansson: Det vet jag inte. Men det var ju knappast demonstranterna som tog makten med våld. Janukovitj flydde efter att själv ha använt dödligt våld mot demonstranterna. Ifrågasätter också huruvida det sitter några nazister i den nya ledningen. Högerextrema krafter, ja men inte nazister.

Kommentar från Mange

Om det är så att ryssarna väljer att ta till vapen mot de Ukrainska militärbaser på krim, skulle Ukraina ens ha en chans mot ryssarna utan militärt stöd utifrån ?

Wolfgang Hansson: Nej. Det har jag väldigt svårt att tro. Samtidigt har jag svårt att se varför ryssarna skulle anställa någon slags massaker på de ukrainska trupperna på Krim. Så länge de är på sina förläggningar utgör de ju ingen risk för de ryska trupperna.

Kommentar från Björn A

Nu när Ukraina mobiliserar armen, tar dom då ut folk från östra Ukraina den delen som är ryssvänliga?

Wolfgang Hansson: Ja. Armén omfattar människor från hela landet. Sen är det ju inte säkert att alla för den sakens skull är lojala med Ukraina.

Kommentar från Guest

förekommer det demonstrationer MOT Putins agerande i Ryssland?

Wolfgang Hansson: Ja. Häromdagen demonstrerade en liten grupp människor i Sankt Petersburg mot Putins invasion. Polisen ingrepp direkt. Men den stora ryska massan står bakom Putin.

Kommentar från Guest

Har Ryssland spioner i Kiev?

Wolfgang Hansson: Ryssar finns över hela Ukraina. Både ryska medborgare och människor som identifierar sig som ryssar. Putin har garanterat inga problem att få information från Kiev. Även högt upp i den nya maktapparaten.

Kommentar från Elias

Ställer min fråga igen: I vilken grad tror du att propagandan påverkar informationen som kommer ut på vissa nyhetssidor (T.ex RT)?

Wolfgang Hansson: Propaganda är alltid en viktig del i all krigföring. Självklart påverkas ryssarna av att de i första hand bara hör Putins officiella skäl för att ta Krim, nämligen att skydda den ryska befolkningen där. Det förekommer också diverse rykten och provokationer som kan göra att någondera sidan tar ett steg i fel riktning.

Kommentar från Berra

Hur stor risk är det för en väpnad konflikt?

Wolfgang Hansson: Det är redan en väpnad konflikt i och med att Ryssland med våld tagit över Krim. Sen får vi se om den sprider sig utanför Krim eller inte.

Kommentar från henrik

tror du att Usa och ryssland börjar kriga?

Wolfgang Hansson: Nej. Obama har under sina år i Vita huset visat en stor ovilja mot att ingripa militärt i konflikter långt bort från USA. Det amerikanska folket är krigstrött efter 10 års krig i Irak och Afghanistan. Så länge inte Putin hotar vitala amerikanska intressen kommer Obama inte att ta till militära medel.

Kommentar från Guest

Varför kunde inte folket i Kiev vänta till det blev det utsatta datumet för val av bl. President, nu får de istället troligen inget nyval utan i stället ryssar som styr, är detta bättre för de som stod upp på torget.?

Wolfgang Hansson: Det var faktiskt en fråga jag ställde till demonstranterna i Kiev när jag var där. Förklaringen jag fick var att de inte vågade vänta därför att Janukovitj då skulle manipulera valet. Sen kan man tycka att när Janukovitj började låta sin polis använda krypskyttar mot sin egen befolkning då har man på något sätt diskvalificerat sig från att leda landet.

Kommentar från Guest

Kommer Svenska försvarsdepartementet ha typ krismöte?

Wolfgang Hansson: Krismöte vet jag inte men man kommer definitivt att noga följa och analysera vad som händer i Ukraina och vilka verkningar det kan få på det svenska försvaret. Jag misstänker att det inte är särskilt många partier som kommer att driva en minskning av försvaret i valrörelsen.

Kommentar från Guest

är Sverige beroende av rysk gas?

Wolfgang Hansson: Nej. Vad jag vet har vi en viss import men inget som inte går att ersätta med energi från annat håll. Särskilt inte en mild vinter som denna.

Kommentar från Ola

Vad tror du detta får för följder i framtiden? Vad tror du kommer hända?

Wolfgang Hansson: Det kommer att få stora följder för den geopolitiska situationen i världen. Vad vi ser är en återgång till en nygammal världsordning med en uppdelning i öst och väst. Mellan västliga demokratier och auktoritära demokratier som Ryssland. Även om vi inte gillar denna nyodrning måste vi förhålla oss till den.

Kommentar från Kata

Hur mycket inflytande har Ukraina inom EU? Kan de höja sitt inflytande nu så att det är mer säkert att de får hjälp?

Wolfgang Hansson: Eftersom Ukraina aldrig skrev på associationsavtalet med EU har man egentligen inget inflytande alls. Däremot är det många EU-länder som nu är beredda att stödja Ukraina verbalt och möjligen finansiellt. Däremot inte militärt.

Kommentar från engla

är det några länder som annser att rysslands agerande är rätt och skulle stå bakom dom ifall det skulle bli krig?

Wolfgang Hansson: Jag har ännu inte hört något land som uttryckt stöd för Rysslands övertagande av Krim. Men Putin kan säkert räkna med stöd från några av de forna Sovjetrepublikerna som styrs av lika auktoritära ledare som han.

Kommentar från Johanna Andersson

Hej skönt att någon lägger tiden på oss vanliga och svarar på våra frågor :) Om Putin får för sig att attackera Sverige, har vi försvar som räcker då? vi får hoppas att det inte går så långt och jag hoppas att alla länder klarar sig från Putin.

Wolfgang Hansson: Nej. Till och med vår egen ÖB säger att Sverige max skulle kunna försvara sig i en vecka om vi blir attackerade. Däremot finns det inga som helst skäl att tro att Putin är intresserad av att attackera Sverige. De länder som har anledning att känna sig hotade är de forna Sovjetrepublikerna som är grannar med Ryssland.

Kommentar från Björn A

Vad är risken för inbördeskrig i Ukraina ?

Wolfgang Hansson: I nuläget rätt stor. Ukraina mobiliserar sin armé. Försöker de återta Krim med våld är inbördeskriget ett faktum eftersom den ryskspråkiga befolkningen på Krim verkar vara lojala med Ryssland snarare än ledarna i Kiev. Samma sak om Putin invaderar östra Ukraina med motivet att skydda de rysktalande befolkningen där.

Kommentar från Tin från söder

Känner mig lättad! Tack Wolfgang.

Kommentar från Florian

Handlar inte hela situationen egentligen om ett stort maktspel ,att Ryssland till varje pris inte vill förlora flottbasen på Krim ? Den ryska befolkningen som ska skyddas är kanske inte prioritet, utan detta är en stormakt som ser över sina strategiska platser. USA skulle väl göra detsamma i detta läge ?

Wolfgang Hansson: Att försvara flottbasen är en viktig faktor men definitivt inte den enda. Att behålla Ukraina i den ryska intressesfären är viktigt för Putin ambitioner att återupprätta Ryssland som stormakt även om det inte blir något nytt Sovjetunionen. Han är också rädd att ett demokratiskt Ukraina ska få smittoeffekter på Ryssland och därmed hota hans egen maktställning.

Kommentar från Karin

På vilket sätt kan konflikten spridas om det blir krig. Kan Sverige drabbas, ska vi vara rädda??

Wolfgang Hansson: Om Ryssland går in i övriga Ukraina innebär det en allvarlig upptrappning. Bara Putin själv vet vilka planer han har. I förlängningen kan man tänka sig att Putin går in i andra grannländer. En annan risk för spridning är om EU eller Nato mot förmodan lägger sig i militärt. Sverige påverkas inte direkt men i ett längre perspektiv innebär Ukrainakrisen givetvis att Sverige måste ompröva den försvarsförmåga vi har i dag.

Kommentar från Zlatan den store

Visst är det så att NATO, FN , EU och USA bara gör uttalanden och "oroas över utvecklingen" i Ukraina och fördömer det som händer men INGET har hänt rent praktiskt rent generellt?? Varför? Samtliga kan ju ta till medel (menar inte militära endast) men t.ex sanktioner osv ? varför görs inte detta? varför går in in NATO in ? Vad skulle kunna hända om NATO gick in på Krimhalvön? många frågor hoppas du orkar med att svara

Wolfgang Hansson: Ukraina är inte medlem av Nato och omfattas inte av principen att övriga länder ska ingripa om ett medlemsland angrips. Skulle Nato skicka trupper till Ukraina innebär det en extrem upptrappning av situationen och kan bidra till att utlösa ett direkt krig mellan västvärlden och Ryssland. Det tror jag inte någon vill ha. Sanktioner kommer nog om inte ryssarna drar sig bort från Krim men även det är ett trubbigt instrument.

Kommentar från Stef

Hur stora är likheterna med Georgien-konflikten? Blir detta bortglömt om några år?

Wolfgang Hansson: Likheterna är mycket uppenbara. Precis som i Georgien har Putin intagit en del av Ukrainas territorium med hot om att det kan bli mer ifall Ukraina inte rättar sig efter ryska önskemål. Skillnaden är att Ukraina är en betydligt större munsbit att svälja men också strategiskt mycket viktigare för Ryssland.

Kommentar från Totte Wadham College Oxford

Hej Wolfgang, du skriver att nu kan inget stoppa Ryssland. Så du tror alltså att Ryssland inte bryr sig om ekonomiska sanktioner från FN? Sanktioner skulle innebära ett fullt stopp för gasleveranser från Ryssland. Kina är världens 3:e största gasleverantör. Det är därför Kina håller sig i bakgrunden, för att kunna ta chansen kommer. Kul att höra dina åsikter och tack för dina värdefulla reportage.

Wolfgang Hansson: Putin vet att han inte har något militärt hot att frukta från väst med mindre än att han invaderar ett EU eller Nato-land. Självklart kan ekonomiska sanktioner slå mot Ryssland men Putin är förmodligen på kort sikt beredd att ta den smällen. Ett antal länder i världen, även i Europa, är beroende av rysk gas.

Kommentar från Tin

Ska vi vara rädda för ryssen?

Wolfgang Hansson: Beror på vad du menar. Sverige har ingen anledning att frukta en invasion från Ryssland. Åtminstone inte i närtid. Däremot kanske världen måste vänja sig vid att Ryssland åter vill ha stormaktsstatus och inte accepterar att de forna Sovjetrepublikerna hamnar i västlägret.

Kommentar från Tjorvar

Hur ser du på det faktum att flera nynazister och böghatare getts ministerposter i Ukrainas nya "regering" och att denna inte kommit till genom ett demokratiskt val?

Wolfgang Hansson: Ukraina har just nu en interimsregering. Val är planerade att hållas den 25 maj. Då kommer vi att få veta vad det ukrainska folket vill. I dagsläget kan ingen svara på det.

Kommentar från Sara

Kommer Gotland/Sverige att invaderas?

Wolfgang Hansson: I nuläget tror jag du kan vara helt lugn på den punkten. Någon invasion av Gotland står inte för dörren.