Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Chef betalade lån med biståndspengar

Publicerad 2014-03-03

Vidar Helgesen

Chefen för biståndsorganisationen Idea fick räntor och amorteringar betalda av biståndspengar.

Bidragen har bidragit till chefens, Vidar Helgesens, bostadsvinst.

Uppgifterna kommer från Sidas tidning Omvärlden, skriver DN.

Norrmannen Vidar Helgesen är chef för den Stockholmsbaserade biståndsorganisationen Idea. Utöver sin lön på 120 000 kronor fick han också räntor och amorteringar på sin bostad betalda – av biståndspengar.

Tidningen Omvärlden har beräknat att Helgesen gjorde en vinst på 3,7 miljoner kronor när han sålde sin bostadsrätt förra året. Idea har åtminstone delvis bidragit till Helgesens bostadsvinst, skriver Dagens Nyheter.

Ersattes för boendekostnader

Idea ska stödja demokratiutveckling i världen och är en mellanstatlig organisation.

Under 2014 stöder svenska staten Idea med 64 miljoner kronor.

Helgesen satt som generalsekreterare mellan 2006 och 2013, då han avgick.

Enligt en låneavi som både Omvärlden och DN tagit del av ska visa hur Helgesen ersatts med över 15 000 kronor i månaden för sitt boende, vilket inkluderade både räntor och amorteringar.

”Ersätter totala kostnaden”

Enligt Idea ställföreträdande generalsekreterare, Joan Sawe, är organisationens chefslöner i nivåg med de som gäller inom FN och internationella organisationer i Geneve. Helgesen har följt de regler som finns för alla internationellt anställda i organisationen.

– Vi ersätter för lånekostnaden och då för vi inte skillnad på ränta och amorteringar. Vi ersätter helt enkelt för den totala kostnaden, säger han till Omvärlden.

Idea har tidigare kritiserats för att betala mycket höga chefslöner, skriver DN.

Har tidigare kritiserats

En svensk Ideachef kompenseras för svensk skatt och tjänar 185 000 kronor i månaden. Som jämförelse tjänar statminister Fredrik Reinfeldt 152 000 kronor i månaden.

2012 avslöjade Omvärlden att stora delar av Ideas budget gått till höga konsultarvoden och att organisationens Latinamerikachef fått 1,3 miljoner utan upphandling då han upplät sitt hus på Costa Rica till kontorslokaler.