Världen håller andan
Publicerad 2014-03-01
Simferopol. Världen håller andan och riktar ögonen mot Krimhalvön.
Rädslan för ett krig mellan Ukraina och Ryssland växer för varje timme bland många invånare.
– Jag är riktigt rädd för framtiden, säger 32-årige Oleg Vorobyos.
Det är en nästan surrealistisk syn som möter oss när vi kliver ut från den lilla terminalbyggnaden på flygplatsen i Simferopol.
Där utanför patrullerar ett 50-tal unga män med vapen, rånarluvor och gröna uniformer. De går fram och tillbaka med vakande ögon bakom sina masker.
Varje rörelse bevakas av minst lika många kameralinser. Journalister från hela världen står uppställda på parkeringsplatsen.
De maskerade soldaterna vägrar att svara på några frågor, men det råder ingen tvekan om att de står på Rysslands sida i en konflikt som alltmer för tankarna mot Kalla kriget.
– Jag är helt övertygad om att det är ryska styrkor. Titta på deras uniformer och jämför med bilder, de är exakt lika, säger Oleg Vorobyos som bott i Simferopol större delen av sitt liv.
Obama: Konsekvenser
Liksom 60 procent av de boende på Krimhalvön är han själv ryss, men han delar inte den entusiasm som många av hans landsmän visar för Putins inblandning i Ukrainas framtid.
– Jag tycker att hela situationen är väldigt skrämmande och jag kan inte se varför det ska vara nödvändigt, den nya övergångsregeringen har ju sagt att de inte söker konflikt med oss ryssar.
Oleg blir vår guide den här vinterdisiga dagen då nya rapporter om ryska truppförflyttningar avlöser varandra.
Hela världen följer vad som händer i hans hemstad Simferopol med drygt 350 000 invånare.
Under fredagskvällen uppgavs att 2 000 ryska soldater landade på en flygplats utanför Sevastopol, där Ryssland har sin Svartahavsflotta. Uppgifterna kommer från Ukrainas interimspresidents representant på Krim.
Trupperna ska ha anlänt i tretton ryska transportplan.
Strax efter 23, svensk tid, uttalade sig USA:s president Barack Obama om händelseutvecklingen på Krimhalvön. Har varnade Ryssland för att gå in militärt i Ukraina.
– Det skulle få konsekvenser, säger han i ett uttalande från Vita huset.
Och i natt la ukrainska försvarsministeriet ut ett meddelande på sin hemsida att ”extremistiska styrkor” planerade att slå till mot ukrainska militära enheter på Krimhalvön, enligt nyhetsbyrån Ritzau.
– Vid tillfälle av sådana aktioner kommer Ukrainas beväpnade styrkor att agera enligt ukrainsk lag och de väpnade styrkornas föreskrifter, står det i meddelandet.
Det finns inga rapporter om att ukrainska militära mål har utsatts för några tillslag under natten.
”Litar inte på någon”
Oleg berättar att många som tillhör den ryska befolkningen är oroliga för att demonstranterna som i förra veckan slogs på Kievs gator är på väg ner till Krimhalvön för att avsluta vad de påbörjade.
– Det är därför människor här har börjat bygga egna barrikader för att kunna skydda sina kvarter, säger han.
Stora delar av Simferopol är avspärrat sedan ett par dagar då pro-ryska beväpnade grupper tog sig in i två regeringsbyggnader.
Den lokala polisen gjorde aldrig någon ansats att hindra milisen.
– Jag stöder inte någon i den här konflikten, mina order är att stå här och se till att ingen bryter avspärrningarna, säger en ung polisman.
Mot löfte om att hans namn eller bild inte kommer att publiceras någonstans säger han:
– Om du frågar mig så känner jag som de flesta andra här. Jag är ryss, mina föräldrar är ryssar och jag tycker att det är en skam att drogade ligister i Kiev har förstört en hel stad.
Det är inte bara poliser och de maskerade soldaterna som bär uniform på Simferopols gator.
Många ryssar klär sig också i militärkläder, såväl kamouflageställ och kraftiga kängor som paraduniformer av rysk modell.
En av dem är 63-årige Leonid Snarsky som demonstrerar utanför parlamentsbyggnaden.
Han kräver att få se presslegitimation innan han svarar på några frågor.
– Jag litar inte på någon nu. För bara tre dagar sedan var tatarerna här och bråkade och en vän till mig blev brutalt nedslagen, tre andra dödades, säger han.
”Håller på att falla isär”
Tatarerna utgör drygt 12 procent av befolkningen på Krimhalvön och är av historiska skäl inte alls ryssvänner. Tidigare i veckan ordnade de egna demonstrationer i Simferopols centrum, men sedan ett par dagar tillbaka syns de inte till.
– De vågar sig inte ut nu och det är tack vare Rysslands militära stöd till oss, säger Leonid Snarsky.
Han är övertygad om att de folkgrupper som utgör Ukraina inte kommer att klara av att hålla samman nationen. Revolutionen i Kiev var bara början.
– Det här landet är en konstruktion som håller på att falla isär. Själv önskar jag att Krim blir helt fristående, men får jag inte uppleva det så väljer jag Ryssland eftersom Putin kan garantera ordning här i min hemstad.