Chefredaktören portas från SR

Publicerad 2014-02-14

"Sänd vågskvalp och fågelkvitter"

Efter uppståndelsen kring avstängningen av Soran Ismail:

Nu portas Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström från Sveriges Radios nyhetspanel.

– De får sända fågelkvitter och vågskvalp för att ha sin neutralitet i fred, säger han till Aftonbladet.

Daniel Nordström frågar sig hur SR värderar annat framöver.

Nyheten att komikern och programledaren Soran Ismail stängdes av som programledare för P3:s Morgonpasset på grund av sin öppna kritik mot Sverigedemokraterna väckte stor debatt.

”Stollig linje”

Nu stänger Sveriges Radio även av Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle. Han fick i januari frågan om att delta i nyhetspanelen Nyhetskommissionen hos P4 Gävleborg en gång i veckan, och hann delta under tre program. Där har han bland annat med de två ytterligare deltagarna diskuterat OS i Sotji. Fadime-dagen, Zlatans reklamfilm och rånvågen som varit aktuell i Gävle.

Men i onsdags nåddes Nordström av beskedet att han inte längre var välkommen.

– SR är extremt ängsligt. För min personliga del gör det mig inget att jag inte får vara med. Jag är mest förbluffad och fascinerad över att man kan ha en sådan stollig linje, framför allt under ett valår där det om någon gång är viktigt att främja debatt. Det är extremt konstigt i mina ögon, säger han till Aftonbladet.

Undrar om musikval

–De är så räddhågsna och fega att de slår knut på sig själva. I sin strävan efter trovärdighet tappar de all trovärdighet.

Daniel Nordström frågar sig hur SR värderar annat framöver.

– Hur gör de med OS, som inte är opolitiskt för fem öre? Eller musikvalet? Vilka artister är opolitiska? Ska de köra den här linjen får de sända fågelkvitter och vågskvalp fram till valet så får de ha sin konsekvensneutralitet i fred.

Nordström uppger att han kontaktats eftersom han haft mycket åsikter på twitter.

 – Det är väl kanske därför man är med i en panel, för att man har åsikter.

SR P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson förklarar anledningen till avstängningen av Nordström:

– Jag har övervägt och anser att han är chef och ansvarig utgivare för länets störta S-märkta tidning. Det är viktigt att vi när vi nu går in i valrörelsen är noga med vilka som får komma till tals.

SR: ”Balanskravet viktigt”

– Vi kommer även börja föra statistik över vilka politiker som vi låter vara med. Balanskravet är jätteviktigt för mig. Däremot har han varit en väldigt bra, vital person att ha med, han har gjort väldigt bra ifrån sig och är varmt välkommen tillbaka efter valet.

Skulle ni kunnat ha löst det med att även låta liberala Gefle Dagblads chefredaktör delta i panelen?

– Nej. Chefredaktörer har stora egna plattformar. Vi vill under valrörelsen ge röst åt människor som vanligvis inte så ofta får komma till tals, säger Eriksson.

I SVT:s morgonsoffa sitter bland andra Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski regelbundet i en nyhetspanel. SVT resonerar tydligen annorlunda.

– Det får du fråga dem om. Det jag tänker är att man kan ha olika chefredaktörer eller skribent med olika politisk färg. Men Dagens Nyheter har en så stor plattform i sig. Är det chefredaktörer som public service ska prioritera?

Om du vore chef för SVT, skulle du då stänga av Wolodarski?

– Jag vill inte ha någon uppfattning om det, eftersom jag inte vet hur de balanserar.

SR-chef: "Känns förfärligt"

Anne Sseruwagi, chef för SR Malmö kommenterar nu sitt brev där anställda uppmanas tänka sig för innan de kommenterar och delar frågor i sociala medier, även om det handlar om exempelvis mänskliga rättigheter.

– Det känns förfärligt att ha hamnat mitt i en debatt där min hållning som människa och utgivare ifrågasätts på basis av ett internt brev taget ur sitt sammanhang, skriver hon på SR:s hemsida och vidare:

– Det här är centralt: Om våra medarbetare upplevdes som partiska, hur skulle vi då kunna få medverkande från olika politiska läger att ställa upp i intervjuer och debatter?

SVT: "Paneler bygger på olika åsikter"

Robert Olsson, programdirektör för nyheter och samhälle vid SVT, uppger att SVT i grunden har samma riktlinjer som SR inför valet.

– Vi skärper uppmärksamheten kring vad medarbetarna gör: är man partipolitiskt aktiv eller bedriver partipolitisk opinionsbildning kan man inte som programledare eller reporter arbeta med valet, säger han till Aftonbladet.

Olsson berättar att han då han tidigare var chef på SR i Göteborg kom överens med en reporter som var aktiv politiskt om att han inte kunde jobba med valet.

– Vi var helt överens om det, och det här är något som är känt bland våra medarbetare.

Men när det gäller paneler tänker man annorlunda.

– Paneler i sig bygger på olika åsikter och då balanserar vi åsikterna i den panelen. Då kan vi ha chefredaktörer och politiska debattörer.

Inga stängs av på SVT

Samtidigt ger Robert Olsson exemplet Maria Abrahamsson, som var ledarskribent på Svenska dagbladet och satt med i SVT:s nyhetspanel 2008-2009.

– Då visade det sig att hon kandiderade för M:s riksdagslista och i samma stund var hon inte med i panelen längre, eftersom det då kunde misstänkas att hon skulle använda plattformen för att driva en egen politisk agenda.

Finns det några inom SVT som är aktuella för avstängning inför valet?

– Det finns inget sådant namn som i detta nu har nått mig.

Vad anser du om att SR stänger av Daniel Nordström?

– Jag tror inte jag vill säga något om det. Ska man ha någon synpunkt måste man ha en större insikt i vilka parametrar som man tagit hänsyn till för balansen. Jag ska nog överhuvudtaget inte yttra mig om SR utan bara om SVT.