Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tusentals hundar dödas i Sotji

Publicerad 2014-02-08

Myndigheterna i OS-byn Sotji har hyrt in firmor som ska döda så många herrelösa hundar som möjligt, skriver Verdens Gang.

Nadezhda Maiboroda driver ett hundhärbärge i utkanten av staden och försöker rädda så många hundar som hon kan.

Irina Zaichenko hittade tio små valpar som knappt hade öppnat ögon. Hon jobbar på ett hotell i Krashnaya Polyana som är ett bergsområde där utomhustävlingar vid de olympiska spelen hålls. Ett par veckor senare sade chefen för hotellet att hundfamiljen skulle dödas då de störde gästerna.

– Min chef sa att vi skulle döda hundarna men jag kunde inte med, säger Irina till VG.

Irina ringde runt och efter ett antal telefonsamtal fann hon ett hudhärbärge som kunde ta hand om valparna. 

Hundhärbärget som Irina kom i kontakt med drivs av frivilliga med Nadezhda Maiboroda i spetsen. I över tio år har hon lagt sin tid och sina pengar på att få herrelösa hundar vaccinerade, steriliserade och försökt att hitta nya hem åt dem. Inför OS har hon fått extra mycket att göra.

Gift kväver hundarna till döds

VG som är på plats i Sotji vittnar om att det finns herrelösa hundar överallt i staden. OS-myndigheterna har inlett drastiska åtgärder för att bli av med de tusentals herrelösa hundar som bor i området. Företag anlitas till uppdraget att eliminera hundarna och enligt Nadezhda Maiboroda använder de ett gift som får dem att sluta andas så att de kvävs till döds.

– Företaget som dödar hundar gör det utan att ha rätt till det. De ger dem gift och det är en mycket plågsam död, säger Nadezhda Maiboroda till VG.

– Egentligen har de bara rätt att plocka upp hundarna från veterinärkliniker och ta dem till det kommunala hundhärbärget. Men vad de vill är att döda dem, säger hon.

Runt 100 hundar bor på hennes hundhärbärge för att förhindra att de dödas av företagen.

Både ABC News och The Guardian har tidigare skrivit om att myndigheterna i Sotji har anlitat privata företag för att döda herrelösa hundar inför vinter-OS.